Meerderheid Tweede Kamer steunt avondklok vanaf 21.00

Amsterdam – Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde donderdagmiddag een motie van D66 om de avondklok een half uur later in te laten gaan. Het kabinet wilde aanvankelijk de avondklok vanaf 20.30, maar dat voorstel kreeg veel weerstand in de Tweede Kamer. De Amsterdamse gemeenteraad staat niet achter een avondklok.

Tijdens het corona-debat lieten meerdere Kamerleden zich fel uit tegen de avondklok. Geert Wilders, fractievoorzitter van de PVV stelde dat een avondklok niet het juiste middel is om de besmettingen terug te brengen: ‘Lieg mensen niet voor dat alles van de avondklok afhankelijk is’, zei Wilders tegen premier Mark Rutte. Ook Tunahan Kuzu (DENK) zag weinig in de invoering van de avondklok. ‘Er wordt geen rekening gehouden met de maatschappelijke gevolgen van zo’n draconische maatregel.’

Woensdagavond werd bekend dat ook de Amsterdamse gemeenteraad een avondklok niet ziet zitten. Tijdens de raadsvergadering, steunde twee derde van de raad een motie tegen de avondklok. De raad benadrukte dat een avondklok voor Amsterdammers extra grote gevolgen heeft, omdat zij vaak in kleinere huizen wonen. Burgemeester Femke Halsema had toegezegd de motie met de Tweede Kamer te delen. 

De partijen D66, VVD, CDA, ChristenUnie, SP en 50PLUS  steunen de avondklok, wat een meerderheid van de Tweede Kamer  is. Officieel stemt de Kamer vanavond pas over de aangeleverde moties. Als de Kamer instemt met de motie van D66, zal de avondklok vanaf zaterdag 23 januari ingaan.