Studenten ontduiken de avondklok met een slaapfeestje

Terwijl Amsterdam elke avond na 21:00 door de avondklok nagenoeg verlaten is, omzeilen twintigers de avondklok met slaapfeestjes. NAP Nieuws was bij zo’n partijtje. ‘Nu kunnen we de hele nacht zuipen en morgenochtend gezellig samen brak zijn.’

Roos (24) giet een fles champagne leeg boven vier op elkaar gestapelde glazen die midden op tafel staan. De drank klotst over de rand van het bovenste glas in de andere glazen. Om de toren heen staan flessen wijn, een half opgegeten stuk tiramisu en lege borden.

Om de tafel zitten Roos, Eva (23), Alexander (23) en Maxime (24)*. Vier rechtenstudenten, die liever niet met hun achternamen op de site willen omdat ze de regels overtreden. Het is vrijdagavond elf uur. Ze hebben net ‘dry januari’ achter de rug en om te vieren dat ze weer mogen drinken organiseren de vrienden een slaapfeestje in Thomas’ studentenkamer. ‘Uit noodzaak,’ zegt Roos, ‘omdat we door de avondklok niet naar huis kunnen.’

Jongeren katalysator van de tweede golf
Die avondklok is op zaterdag 23 januari ingegaan, en sindsdien moet iedereen tussen 21.00 uur en 04.30 uur binnenblijven. In principe loopt de maatregel op woensdag 10 februari af, maandag overlegt het kabinet over eventuele verlenging.  

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde de avondklok in te stellen, om te voorkomen dat jongeren bij elkaar komen om te feesten. Twintigers waren volgens het OMT de ‘katalysator’ van de tweede golf. Maar sommige jongeren komen toch bij elkaar, om te logeren bijvoorbeeld.

Morgen kunnen we samen brak zijn
‘Eigenlijk is zo chillen nog leuker dan normaal,’ zegt Thomas. Hij staat op om te dansen. ‘Nu kunnen we de hele nacht zuipen en morgenochtend samen brak zijn.’ Thomas voelt zich niet schuldig over het schenden van de regels. ‘Ik heb de afgelopen maanden steeds mijn vrienden gezien. Dus waarom zou ik daar nu ineens mee ophouden.’

Hij haalt een zakje XTC uit zijn zak en bijt de helft van een pilletje af. De andere helft geeft hij aan Roos. Ze spoelt haar ‘halfje’ weg met een grote slok bier en ploft op de bank. Voorzichtig opent ze het raam — op een kiertje, zodat de buren niet horen dat ze een feestje hebben — en steekt een sigaret op.

Depressief en eenzaam tijdens de eerste lockdown
‘Ik voel me wel een beetje schuldig.’ Roos kijkt naar de lege straat. ‘Stil he?’ Ze tikt haar sigaret af aan de vensterbank. ‘Ik weet dat wij eigenlijk ook alleen thuis moeten zitten, maar dan word ik helemaal gek.’

Roos woont alleen in een studio. Tijdens de eerste lockdown zag ze bijna niemand. Door de eenzaamheid werd ze depressief. ‘Ik keek alleen series op Netflix in bed.’ Nu, tijdens de tweede lockdown, ziet ze haar vrienden wel. Om te voorkomen dat ze weer ongelukkig wordt.

Bijna 70 procent van de jongeren is eenzaam
Roos is niet de enige die worstelt met eenzaamheid. Uit onderzoek van het Nederlands Jeugd Instituut (I&O) blijkt dat bijna 70 procent van de jongeren zich door de coronacrisis eenzaam voelt. Dat is boven gemiddeld: in totaal ervaart 40 procent van de Nederlanders door de coronacrisis eenzaamheid. Ook is het gevoel onder jongeren is gestegen. Tijdens de eerste lockdown was ‘nog maar’ 49 procent eenzaam. Ans van de Maat, directievoorzitter van het I&O, denkt dat de stijging te wijten is aan de verandering van mentaliteit: ‘In het begin van de coronacrisis was er nog een sterk saamhorigheidsgevoel. Dat is nu wel verdwenen.’

Roos gooit haar sigarettenpeuk naar buiten en doet het raam dicht. ‘Ik voel me sinds die avondklok ’s avonds steeds zo alleen in die studio.’ Ze zucht. Thomas komt naast haar zitten. ‘Het komt wel goed.’ Hij slaat een arm om haar heen. ‘Als de avondklok wordt verlengd houden we gewoon elk weekend een logeerpartijtje.’

*Achternamen zijn bij de redactie bekend.

Amsterdam is sinds maart 2020 een stuk stiller dan voorheen. In De Stille Stad onderzoekt NAP Nieuws hoe de stad en haar bewoners sinds het begin van de coronacrisis zijn veranderd. Hoe vergaat het de pandemie-hobbyisten bijvoorbeeld? En hoe is het met de dierenasielen, die haast leeg zijn doordat elke Amsterdammer op zoek is naar een harig lockdownmaatje?