Sneeuw ontregelt leven van Amsterdammers

Het leven van Amsterdammers is ontregeld door de ongekende sneeuwval afgelopen dagen. Piepend en krakend kwam het openbaar vervoer tot stilstand en strandden reizigers op de stations. Ook werd er veel plezier beleefd aan de sneeuwval, vooral door kinderen en door het winterweer bevangen honden.

Op Amsterdam-Centraal zijn op elke mogelijke plek waar mensen kunnen zitten wel plukjes mensen te vinden. Alle reizigers hebben een mondkapje op en kijken vol hoop naar hun reisplanner of appen bekenden voor een slaapplek. ‘Ik stap in elke trein die vertrekt, al brengt die mij hemelsbreed honderd meter verderop’, vertelt reiziger Marcel Teunissen.

Waar de pont gisteravond nog het enige vertrekkende vervoersmiddel richting Amsterdam-Noord was, vertrekken er nu per uur een aantal sprinters. Dinsdag zet de NS opnieuw alleen sprinters in, deze stoppen namelijk ook op de kleinere stations en kunnen hierdoor meer mensen van dienst zijn.

De metro’s rijden slechts eens in de veertig minuten of tot een andere eindhalte. Vervoersbedrijf GVB heeft nog geprobeerd op te starten met vier trams, maar het ook weer opgegeven toen deze piepend en krakend tot stilstand kwamen. Buiten het station is de reden voor deze vertragingen meteen zichtbaar: bergen sneeuw hopen zich op voor de ingang.

Op de Dam is een sneeuwschuiver aan het werk om het plein nog een beetje begaanbaar te maken voor de weinige voetgangers. De enige mensen die in de vrieskou staan, groeperen aan de achterkant van het plein om een foto te maken en hierna meteen weer weg te lopen richting de warmte van de metro. ‘Wij zijn hier op vakantie en dachten er een leuke stedentrip van te maken, maar de avondklok en de kou maken het er niet beter op. Al ziet de stad er wel sprookjesachtig uit’, zegt een stel uit België.

Vaccineren en testen

Bij de RAI wordt er zelfs in de sneeuwstorm nog getest op het coronavirus, al wordt men afgeraden om met de auto te komen. Voor het testcentrum is de weg sneeuwvrij gemaakt. Toch is er maar één vrouw te vinden, helemaal ingepakt met een muts op en een dikke winterjas. Diverse testlocaties in Noord en Zuid-Holland bleven gesloten maandag wegens het winterweer.

Bij het honderd meter verderop gelegen vaccinatiecentrum is het een komen en gaan van taxi’s. Ouderen stappen uit met een muts op en het bureaucratische boekwerk onder hun arm. Na een controle van de bewaker lopen ze gebogen naar binnen. Een zeldzame injectie later stappen ze weer in de taxi voor een gelukkig herzien met hun kachels. De paar zelf rijdende ouderen worden wegwijs richting de uitgang gewezen door de zes aanwezige verkeersregelaars.

In het nabijgelegen Rembrandtpark worden de heuvels gebruikt door gillende kinderen op sleeën. ‘Het gaat vooral heel hard als je naar beneden gaat. Best wel eng is het’, vertelt de tienjarige Sterre de Wit door haar mondkapje heen. Op de achtergrond springt een hyperactieve hond achter een bal aan die al rollend van de heuvel verdwenen is in de dikke laag sneeuw.