Voorlopig minder pizza- en pakketdozen aan de deur: ‘veiligheid van onze mensen staat voorop’

Veel bedrijven in de vervoers- en logistieke sector ondervinden problemen door de hevige sneeuwval. Andere profiteren juist. NAP Nieuws vroeg naar hun reacties en maatregelen.

Maaltijdbezorging
Thuisbezorgd en Uber Eats besloten hun bezorgdiensten afgelopen zondag op te schorten. Ook vandaag zullen de bezorgers waarschijnlijk nog niet de weg op gaan, laat de woordvoerder van Thuisbezorgd weten. ‘We bekijken de situatie van moment tot moment. Op enkele plekken in het land is misschien later vandaag weer bezorging mogelijk.’ 

Over bezorging in Amsterdam blijft het bedrijf terughoudend: ‘Er wordt meer sneeuwval en gladheid verwacht en de veiligheid van onze bezorgers staat voorop.’

Sommige restaurants met eigen koeriers in dienst blijven wel bezorgen. ‘Dat bepalen de restaurants zelf’, aldus de woordvoerder. Meer dan de helft van alle restaurants die op Thuisbezorgd.nl adverteren regelt de bezorging zelf.

Ook Uber Eats benadrukt het belang van verkeersveiligheid. Toch wil het bedrijf vandaag de maaltijdbezorging in het hele land weer opstarten. Om bezorgers veilig te laten rijden, is de maximale afstand van de ritten tussen restaurant en consument ingekort. 

Pakketbezorging
Pakketbezorger PostNL heeft het nog steeds erg druk door de grote hoeveelheid online bestellingen. Sommige pakketten konden op zondag niet opgehaald worden door de sneeuwval, waardoor ze vertraagd zijn. Het bedrijf hoopt die vertraging de komende week in te halen. 

‘De veiligheid en de gezondheid van onze mensen staat altijd voorop’, zegt de woordvoerder van PostNL. ‘We houden voortdurend de weerssituatie en de voorspellingen van het KNMI in de gaten. Zo anticiperen we op situaties met extreme kou of sneeuwval.’ Bij de sorteercentra werd daarom zout gestrooid, zodat vrachtwagens veilig kunnen laden en lossen. 

In de loop van maandagmiddag hoopt het bedrijf een beslissing te nemen over de postbezorging van dinsdag. 

Taxidiensten
Taxicentrale Amsterdam (TCA) profiteerde juist van de sneeuwval. De vraag naar taxi’s verviervoudigde ten opzichte van de voorgaande zondag. De TCA vermoedt dat deze stijging te verklaren is door het stilvallen van het openbaar vervoer in de stad. 

De woordvoerder laat weten dat de TCA ook de komende dagen door het winterse weer meer drukte verwacht, zeker zolang de dienstregelingen van het openbare vervoer hinder blijven ondervinden. 

Uber liet desgevraagd weten nog geen informatie te kunnen delen over hun taxiservice.