Amsterdams lab moet dicht vanwege onbetrouwbare coronatests

Het Amsterdamse coronatestlab PCRtestNederland moet per direct stoppen met coronatesten uitvoeren op last van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. 

In het laboratorium waar de coronatesten worden uitgevoerd heeft de Inspectie ‘acute en ernstige risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van de testen gezien’, laat zij op de website van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) weten. De uitslag van de testen is daarom onbetrouwbaar. 

In het laboratorium van het commerciële bedrijf PCRtestNederland worden neus- en keelswabs door middel van PCR-testen geanalyseerd. Door deze monsters te analyseren op virusdeeltjes wordt gekeken of de gebruiker negatief dan wel positief test op Covid-19. PCRtestNederland werkt hiervoor samen met een commerciële aanbieder van testafnamelocaties. 

Volgens de Inspectie kon de bestuurder van het laboratorium van PCRtestNederland niet aantonen dat de aangeboden test voldoet aan de geldende kwaliteitseisen. Ook kunnen de bevoegdheid en bekwaamheid van de werknemers in het lab niet worden aangetoond, en voldoet ook de inrichting van de testlocatie niet aan de eisen van de Inspectie. 

De inspecteurs hebben hierom besloten PCRtestNederland een bevel op te leggen. Dit betekent dat de zorgverlening onmiddellijk moet stoppen. PCRtestNederland geeft op haar website aan dat, om toch te kunnen blijven testen, er een samenwerking wordt aangegaan met een ‘gerenommeerd Nederlands laboratorium’.

PCRtestNederland heeft naast Amsterdam nog locaties in onder andere Breda, Maastricht, Eindhoven en Groningen. Het bedrijf biedt ‘snelle’ coronatests aan voor 145 euro per test, waarbij de uitslag binnen een paar uur bekend is.