Wandelcoaching biedt uitkomst in coronatijd

Hoewel de stad leeg is, lijken parken en bossen in coronatijd juist drukker geworden. Wandelcoach Laetitia Hartman kiest de rustige momenten uit. ‘Het heeft ook wel iets als je onder een paraplu loopt.’

Het is buiten 2 graden en de lucht is zo vochtig in het Amsterdamse Bos dat haren en gezicht nat aanvoelen zonder dat het regent. Niet de ideale omstandigheden voor een wandeling. Toch heeft wandelcoach Laetitia Hartman daar nauwelijks last van. ‘Mijn afspraken gaan ook in de winter altijd door, zegt ze. ‘Als er regen wordt voorspeld, vraag ik mijn cliënt een paraplu mee te nemen.’

Een wandelcoach begeleidt mensen in de buitenlucht en maakt gebruik van de positieve effecten die de natuur op de mens heeft. Agnes van den Berg, hoogleraar natuurbeleving aan de Universiteit Groningen: ‘De vormen van de natuur zijn grillig, maar hebben ook herhalende elementen. Ons systeem verwerkt dat gemakkelijk en dat geeft positieve gevoelens.’

Stil in het bos
Laetitia Hartman, voormalig huisarts, coacht arts-assistenten en geneeskundestudenten. ‘Zij zitten in een fase waarin ze nog aan het zoeken zijn naar wat ze willen. Daar heb ik affiniteit mee, want ik heb de coschappen ook doorlopen.’ In het weekend kan het druk zijn in het Amsterdamse Bos, volgens Hartman zelfs nog drukker dan vóór de uitbraak van het coronavirus. Maar ze kiest rustige momenten uit, zoals in de ochtenden en als het regent. ‘Het heeft ook wel iets als je onder een paraplu loopt’, zegt ze. ‘Het is helemaal stil in het bos en er is veel privacy.’

Hilde Backus van wandelcoachopleiding Het Coach Bureau ziet een toename in het aantal aanmeldingen voor de post-hbo opleiding. ‘Normaal gesproken heb ik drie groepen van twaalf personen en nu het dubbele’, zegt Backus. Tijdens de eerste coronagolf in het voorjaar mocht reguliere geestelijke gezondheidszorg alleen online plaatsvinden, maar buitencoaching kon wel doorgaan. Dat bleek voor veel aspirant-wandelcoaches aantrekkelijk.

In beweging zijn
‘Het lopen – links, rechts, links, rechts – creëert helderheid in je hoofd en stimuleert de linker- en rechterhersenhelft’, zegt wandelcoach Hartman. ‘Nadenken is de linkerkant, de dominante kant. En door te bewegen stimuleer je de rechterkant, waar je creativiteit zit. Letterlijk in beweging zijn, zorgt dat je in beweging kunt komen in je hoofd.’

Op de vraag of ze de haar werk mee naar huis neemt, antwoordt Hartman ontkennend. ‘Het is een oplossingsgerichte manier van coachen en ik zoom in op wat er wel goed gaat. Daardoor komen mensen vaak zelf tot het inzicht dat het helemaal niet zo slecht gaat. Die zie ik dan ineens stralen en vertrouwen krijgen in zichzelf. Dat geeft energie, ook voor mij.’

Amsterdam is sinds maart 2020 een stuk stiller dan voorheen. In De Stille Stad onderzoekt NAP Nieuws hoe de stad en haar bewoners sinds het begin van de coronacrisis zijn veranderd. Hoe vergaat het de pandemie-hobbyisten bijvoorbeeld? En hoe is het met de dierenasielen, die haast leeg zijn doordat elke Amsterdammer op zoek is naar een harig lockdownmaatje?