Studenten over hun lockdown-uitgaven: ‘Iets meer cocktails en zalm’

Vrijdagavond in de kroeg, zaterdag naar een festival en zondag naar de bioscoop. Een jaar geleden waren de weekenden van veel jonge Amsterdammers drukker, maar ook duurder. NAP Nieuws vroeg studenten waaraan ze hun geld uitgeven nu alles gesloten is.

Trong (25) – masterstudent Business Administration aan de Universiteit van Amsterdam, werkt bij Carré

‘Financieel ben ik erop vooruit gegaan denk ik, omdat ik nu geen geld kan uitgeven. Geen festivals of kroegen. Ik gaf daar vorig jaar denk ik 50 tot 80 euro aan uit per week.’

‘In de eerste lockdown kocht ik veel domme dingen. Zoals een tweede beeldscherm voor het studeren en een abonnement op een meditatie-app. Het was gewoon een impuls om geld uit te geven. Nu let ik beter op mijn uitgaven.’

‘Ik eet wat uitgebreider, ik drink even wat duurder. Iets meer cocktails en zalm, minder bier en kip. Ik ben ook veel gaan sporten. Daarvoor heb ik sportattributen en supplementen in huis gehaald en mijn dieet veranderd. Dat is wel te zien in het kostenplaatje.’

‘Maar ik kan meer sparen door de lockdown. Ik leen maximaal en krijg loon doorbetaald – al voelt dat soms best scheef. Dat komt neer op ongeveer 1600 euro per maand. Dat krijg ik niet op aan huur en boodschappen. Hoe bont ik het ook maak.’

‘Toch zal ik na corona waarschijnlijk snel mijn oude patroon oppakken en links en rechts geld gaan uitgeven. Daar heb ik ook behoefte aan moet ik zeggen.’

Lela (24) – student aan de Filmacademie in Amsterdam

Ik weet eigenlijk niet waar mijn geld nu blijft. Je zou denken dat ik nu veel over heb, omdat ik niet meer naar de kroeg kan. Maar aan het eind van de maand denk ik nog steeds: huh, ik ben blut.’

‘Ik leef van mijn lening en een aanvullende beurs. Na de vaste lasten heb ik nog 600 euro te besteden per maand. Een groot deel daarvan ging voor corona op aan drankjes denk ik. En kleding.’

‘Ook afgelopen zomer ging mijn geld op aan cocktails. Op één terras kregen een vriendin en ik een rekening van 160 euro. Maar goed, dat was een inhaalslag voor de maanden lockdown waarin we niks konden doen.’

‘In de kroeg dronk ik meestal gewoon een biertje. Nu maak ik thuis cocktails met vrienden. Als je thuis gaat zuipen is dat niet duurder dan het bier in de kroeg, maar ook niet goedkoper. En omdat je meer thuis eet zijn boodschappen sowieso duurder. Ik probeer gezonder te koken en geef daardoor al snel meer uit.’

‘Qua kleding shop ik nu wel bewuster. Laatst kocht ik twee vintage broeken bij een webshop, maar dat zijn dan wel echt goede broeken. Je shopt veel specifieker, waardoor je niet met extra dingen naar buiten komt die je niet nodig hebt.’

‘Ik heb ook nog een paar maanden stage gelopen trouwens. Waardoor ik meer inkomen had én minder tijd had om het uit te geven. Waar ging dat geld dan heen? Misschien te vaak eten besteld.’

Chris (23) – student chemie aan de Hogeschool van Utrecht

‘Ik heb nu minder geld over dan voor corona, maar voornamelijk omdat ik sinds kort huur betaal. Voor de coronacrisis ging het meeste geld toch naar de kroeg. Zo’n 100 tot 150 euro per maand.

‘Nu zijn, naast huur en boodschappen, verjaardagscadeaus de grootste kostenpost. Al verschilt dat per maand. Ik geef ook meer geld uit in de supermarkt. Al is een kratje bier in huis halen toch iets goedkoper dan naar de kroeg gaan. Dus dat scheelt.’

‘Ik denk dat, nu het er zo is ingehamerd, bij iemand thuis drinken er wel in blijft. Tot de terrasjes weer opengaan. Dan gaan we daar vast weer zitten. Maar binnen in de kroeg? Dan kan je net zo goed met de vriendengroep thuis afspreken.’

‘Waarschijnlijk schrikken we ook als we uit eten gaan. Zo van: zoveel geld voor wat avondeten, what de fuck. Al viel het mee hoeveel ik uitgaf aan restaurants. Dat is wel een voordeel van studerende vrienden. Die hebben ook nooit geld.’

Achternamen van de geïnterviewden zijn bij de redactie bekend.