De helende kracht van kunst in zware tijden

Kunstenaar Ingrid Greijn loopt elke dag hard, al 25 jaar. Het móet, zegt ze zelf. ‘Anders gaat het niet goed met me.’ De beelden van haar routes legt ze vast in grote pentekeningen: haar Documented Tracks. Het werk van Greijn maakt deel uit van de tentoonstelling The Bluest Monday over de helende kracht van kunst. Nu te zien in De Hallen in Amsterdam.

‘Hoe gaat het nou écht met je?’ Dat is de vraag die centraal staat in de tentoonstelling The Bluest Monday, een verwijzing naar de derde maandag van januari, de meest depressieve dag van het jaar. De tentoonstelling is een samenwerking tussen De Hallen en Beeldend Gesproken, een kunstuitleen voor kunstenaars met een psychiatrische achtergrond.

Van alle Amsterdammers geeft 45 procent aan last te hebben van psychische klachten. Volgens Esther Vossen, directeur van Beeldend Gesproken, is het belangrijk om het onderwerp te agenderen en een open gesprek te voeren over mentale gezondheid. ‘Je wilt mensen ook het gevoel geven dat ze niet alleen zijn. Het wordt een steeds groter probleem, dat alleen maar wordt versterkt door corona.’

Het werk van het Japanse kunstenaarsduo BOB ho-ho valt direct op als je de overdekte passage van De Hallen inloopt. Het duo ontwerpt simpele ansichtkaarten waarop mensen hun eigen creativiteit kunnen loslaten. De ansichtkaarten zijn verspreid in Amsterdamse buurt-en verzorgingshuizen. Samen vormen deze kaarten een nieuw kunstwerk, die wordt aangevuld met ansichtkaarten van bezoekers.

Binnen is er een absurdistische spreekkamer van een psycholoog nagemaakt, inclusief vagina-kleed en een design-loungebank. Hier nodigt kunstenaar Irina Birger de bezoeker uit om met haar in gesprek te gaan. Birger maakt tijdens de ‘therapiesessie’ een tekening: een intuïtieve weergave van de gevoelswereld van haar gesprekspartner.

BOB ho-ho

De art-therapy-walk brengt de bezoeker verder langs de pop-up ansichtkaarten van kunstenaar Sarah Jonker, die ze maakte om zichzelf en haar vrienden op te vrolijken tijdens de eerste lockdown. Kunstenaar Jan Hoek onderzoekt in zijn striptekeningen of een psychologische aandoening ook gezien kan worden als een superkracht. Ook zijn er T-shirts te koop van Sanna Martha waarop tekeningen staan die ze maakte in een psychiatrische instelling.

‘Het is mooi dat er op deze manier aandacht wordt gegeven aan mentale problemen. Het blijft vaak een taboe’, zegt kunstenaar Ingrid Greijn, bij wie zelf anorexia nervosa is vastgesteld. ‘Het blijft vaak een taboe. Maar het is niet waarom ik dit werk maak, het is onderdeel van mijn zijn.’

De kunstwandeling is gratis en tot en met zondag 23 januari te zien in De Hallen in Amsterdam. De solo-expositie The artist is running van Ingrid Greijn is nog zeker zes weken te zien bij Beeldend Gesproken.