Nieuwe minister VWS geeft zaalsporten hoop

Zaalsportverenigingen mogen sinds deze week weer binnen trainen. Met Ernst Kuipers als nieuwe minister van Volksgezondheid lijkt sport, binnen en buiten, meer prioriteit te krijgen in het coronabeleid. Hoe kijken de zaalsportverenigingen naar de versoepelingen voor het binnensporten? ‘Kuipers lijkt meer door te durven pakken.’

‘We zijn erg blij dat we weer mogen, maar we waren wel verbaasd’, vertelt Her Koelmans, voorzitter van Basketball Vereniging Amsterdam. ‘We hadden eigenlijk verwacht dat alleen de jeugd zou mogen sporten of dat we met meer beperkingen in tijdstippen te maken zouden krijgen.’ 

Ook voor volleybalvereniging Albatros kwam het onverwachts, vertelt trainer en coach Rik Burger. ‘Niet alle trainers zijn beschikbaar omdat ze nog andere afspraken hadden staan of op vakantie zijn. Een ander deel zit in quarantaine’, vertelt Burger.

‘Ze moeten die uitlaatklep hebben.’

Johan van Zanen, eigenaar Plein ’83

Maar blijheid en opluchting overheersen. Burger: ‘We zijn super blij dat we weer de zaal in mogen. Voor de jeugd is het zo belangrijk dat ze weer kunnen trainen, ook doordeweeks.’ Johan van Zanen, eigenaar van zaalvoetbalvereniging Plein ’83, is ook opgelucht de zaal weer vol te zien stromen. ‘Niet sporten is gewoon niet haalbaar. Die jongens willen bezig zijn, anders worden ze opstandig en baldadig. Dan krijgen we weer andere problemen als land die we helemaal niet willen. Ze moeten die uitlaatklep hebben.’

De aanstelling van Ernst Kuipers als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stemt de verenigingen hoopvoller over de toekomst van de binnensporten. Burger: ‘Met de nieuwe minister heb ik meer hoop dat we mogen blijven sporten en dat we sport meer als middel gaan zien om door de pandemie te komen. Een kanteling is het niet helemaal, maar ik zie wel meer een verandering ten opzichte van de vorige minister. Al moeten we nog maar zien of het blijvend is.’

Aan en uit
Ook Koelmans ziet het positiever in. ‘Het lijkt er nu wel op alsof hij durft door te pakken met het heropenen van winkels en sport. Hopelijk blijft hij dat ook durven. Het belangrijkste is dat er een heldere lijn komt en dat sportclubs net als veel anderen in de maatschappij geen last meer hebben van het aan- en uiteffect.’

De hoop is nu vooral dat de competitie over twee weken kan worden hervat en dat het verenigingsleven weer volledig op gang kan komen. Koelmans: ‘We hebben sinds 2019 al geen volledig wedstrijdseizoen meer gehad. Dit is al het derde seizoen waar flink de hak in is gegaan. We weten bijna niet meer hoe het verenigingsleven is.’