Splitsing in Amsterdamse SP-gelederen definitief

Dinsdagmiddag hebben enkele prominente SP’ers hun lidmaatschap van de partij opgezegd. De vertrekkende socialisten richten een nieuwe partij op: Democratisch Socialisten Amsterdam (DSA). Het DSA zal deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen, meldt het Parool.

Gemeenteraadslid voor de Amsterdamse SP David Schreuders heeft aan het Parool laten weten zijn lidmaatschap te hebben opgezegd. Tot de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart neemt hij zitting in de raad voor DSA. Ook zonder Schreuder behoudt de coalitie zijn meerderheid.

Amsterdam

DSA werkt aan een ‘nieuw links alternatief’, dat zich ‘actief wil richten op de samenwerking met maatschappelijke bewegingen’. De SP-afsplitsing zegt zich in te zetten voor betaalbare woningen, een rechtvaardig klimaatbeleid, een hoger minimumloon van veertien euro en een stad zonder racisme, discriminatie en sociale uitsluiting.

Lijsttrekker

De lijsttrekker van de nieuwe partij wordt Bart Hartog. Eerder is hij actief geweest bij de Amsterdamse SP (2019-2021) en jongerenafdeling Rood (Jong in de SP).