Amsterdamse cafés, restaurants, theaters en bioscopen mogen weer open

Burgemeester Halsema is blij met het besluit dat bijna alles weer opengaat tot 22:00. Horeca, theaters en bioscopen mogen hun deuren weer openen voor bezoekers. Dat werd zojuist bekend gemaakt op de coronapersconferentie.

Vanaf woensdag 05:00 kunnen Amsterdammers weer terecht in hun favoriete kroeg voor een biertje, naar een restaurant om te eten met vrienden of naar de Arena voor de wedstrijd tegen Heracles. De stad gaat open, maar met beperkingen.

Het kabinet neemt het advies van het Outbreak Management Team (OMT) grotendeels over en versoepelt. Horeca en cultuurinstellingen mogen open tot 22:00, waarbij het tonen van een QR-code en vaste zitplekken verplicht zijn. Sportcompetities kunnen weer doorgaan en publiek is welkom in de stadions. Ook pretparken en dierentuinen mogen weer open en buitenevenementen mogen doorgaan op maximaal een derde van de capaciteit.

Burgemeesters van het Veiligheidsberaad zijn blij met de beslissingen van het kabinet. ‘Ik hoop dat alles weer normaal open kan, maar tien uur ‘s avonds is al een belangrijke stap’, vertelde burgemeester Femke Halsema aan Het Parool voorafgaand aan het overleg met de 25 veiligheidsregio’s.

De versoepelingen komen op het moment dat de besmettingen ongekend hoog zijn. Deze week werd nog een recordaantal van bijna 65.000 besmetting op een dag gemeld. Coronaminister Ernst Kuipers: ‘het is een torenhoog aantal besmettingen, maar toch gaan we vandaag een belangrijke stap zetten.’ Ondanks de hoge cijfers lijkt de omikronvariant mee te vallen en is het aantal coronapatiënten op de intensive care een stuk lager.

Eerder slaakte Halsema samen met Paul Depla, burgemeester van Breda, een noodkreet. Samen publiceerden ze een opiniestuk in de Volkskrant waarin de twee burgermeesters het kabinet oproepen om het coronabeleid drastisch te herzien. Inmiddels wordt deze oproep gesteund door 257 burgemeesters. Het kabinet lijkt deels gehoor te geven aan deze noodkreet met de zojuist aangekondigde versoepelingen.

De versoepelingen gelden voor zes weken, maar worden over drie weken geëvalueerd. Dan zullen we ook zien of er nieuwe versoepelingen of weer extra maatregelen komen. Over de veranderende maatregelen op de korte termijn is de Amsterdamse burgermeester fel in haar opiniestuk: ‘Dat is voor een korte periode aanvaardbaar, maar na twee jaar niet meer.’

Deze versoepelingen gaan vanaf morgen in:

– Zowel buiten als binnen geldt de anderhalve meter afstand
– Horeca, cultuur, sport en evenementen mogen weer
– Pretparken en dierentuinen mogen open
– Horeca en cultuur moeten dicht om 22:00
– Het coronatoegangsbewijs is op veel plekken verplicht
– Voor binnenlocaties geldt een maximum van 1250 bezoekers met een vaste zitplaats
– Sportcompetities kunnen doorgaan en publiek is weer welkom in stadions
– Buitenevenementen mogen op maximaal een derde van de capaciteit
– Nachtclubs blijven gesloten