Amsterdam weert voorlopig komst nieuwe dark stores

Flitsbezorgers mogen in Amsterdam het komende jaar geen nieuwe dark stores opzetten. Dat heeft de gemeenteraad woensdagavond besloten. Dit voorlopige verbod is ingesteld na klachten van buurtbewoners over overlast.

Volgens de verantwoordelijke wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke ordening, GroenLinks) komen klachten binnen over geblokkeerde stoepen, over het straatbeeld, over verkeersveiligheid of nachtelijke geluidsoverlast. ‘Het college drukt met dit besluit op pauze voordat de toename van dark stores uit de hand loopt’, zegt Van Doorninck.

Dark stores zijn kleinschalige distributiecentra met afgeplakte ramen, waarmee flitsbezorgers hun snelle bezorging garanderen. Eerder bleek de wethouder al kritisch op de komst van dark stores in woonwijken. In december sloot Van Doorninck de filialen van flitsbezorger Zapp op de Fagelstraat. De afgelopen maanden demonstreerden buurtbewoners in de Frederik Hendrikbuurt, de Pijp en Staatsliedenbuurt tegen de komst van dark stores.

Het komende jaar buigt de gemeente zich over nieuwe wetgeving voor bezorgdiensten, zoals Gorillas, Getir, Zapp en Flink. Ook wil Amsterdam extra handhaven bij bestaande dark stores van flitsbezorgers om de overlast in te tomen. 

Protest Staatsliedenbuurt

Een week geleden protesteerden buurtbewoners in de Staatsliedenbuurt tegen de komst van de nieuwe dark store van boodschappenbezorger Flink op het Van Limburg Stirumplein. Dick Jansen, buurtbewoner en lid van stadsdeelcommissie West (GroenLinks), is blij met het nieuws. ‘Goed om een periode van bezinning te nemen.’

Jansen wil zien wat de beloften van Flink waard zijn. ‘Na het protest kwamen mensen van het hoofdkantoor van Flink met ons praten. Ze waren aardig en beloofden de ramen niet meer af te plakken. Een paar dagen later was het karton vervangen door ondoorzichtige folie. De woorden en daden passen niet bij elkaar.’

Reactie flitsbezorgers

In een reactie laat woordvoerder van Flink Lindsey Davidson weten dat Flink ‘verrast en teleurgesteld’ is door het besluit van de gemeente. Volgens Davidson heeft Flink eerder contact opgenomen met het college voor burgemeester en wethouders over hun plannen, maar hebben geen reactie ontvangen.

‘We willen onze dienstverlening blijven leveren en gaan ons gesprek met de gemeente en alle betrokkenen voortzetten’, zegt Davidson. Ook is Flink volgens de woordvoerder bezig met verzoeken uit de buurt, waaronder het wel of niet afplakken van de ramen.

Een manager van een dark store van flitsbezorger Gorillas aan de Admiraal de Ruijterstraat in West zegt tegen NAP Nieuws dat hij niet bekend was met de plannen van de gemeenteraad. Voor zover de manager weet, is Gorillas ook niet van plan om verder uit te breiden in Amsterdam. 

Bezorgdiensten Zapp en Getir waren nog niet beschikbaar voor een reactie.