Nieuwe Amsterdamse studentendominee: ‘Ik probeer vooral goed te luisteren’

Marleen Blootens (39) is de nieuwe studentendominee van NEWConnective. Ze wil Amsterdamse studenten, zowel religieus als niet-religieus, helpen met hun levensbeschouwelijke vragen. NAP Nieuws maakte kennis met haar.

‘Diepgaande gesprekken over zingeving en levensbeschouwing zijn niet saai of suf – het kan studenten echt verder helpen.’ Druk gebarend met haar handen praat predikant Marleen Blootens (39) over haar nieuwe baan als studentendominee van NEWConnective.

Het platform – een samenwerkingsverband tussen de Vrije Universiteit (VU), de VUvereniging en de Protestantse Kerk Amsterdam – wil studenten helpen met hun levensbeschouwelijke vragen. Ondanks de betrokkenheid van de protestantse kerk staat NEWConnective open voor alle Amsterdamse studenten, benadrukt Blootens.

Het interview vindt plaats in de stilteruimte van de VU. Studenten kunnen zich er terugtrekken om te bidden, te mediteren of gewoon even stil te zijn. Omdat er geen studenten aanwezig zijn, kan de ruimte ter uitzondering gebruikt worden voor het interview. ‘De ruimte is expres neutraal ingericht, zodat studenten met verschillende religieuze en levensbeschouwelijke achtergronden zich er thuis voelen.’ 

Wat voegt NEWConnective toe aan het studentenleven?

‘Tijdens hun studietijd ontwikkelen studenten hun eigen identiteit. We proberen ruimte te creëren voor alle vragen en twijfels die daarbij komen kijken. Het is geen makkelijke tijd om student te zijn: studenten ervaren een hoge prestatiedruk, hebben moeite om een woning te vinden en zijn gedwongen een torenhoge studieschuld aan te gaan.’  

‘Tijdens colleges is er weinig ruimte voor levensbeschouwelijke gesprekken, terwijl studeren niet alleen draait om kennisoverdracht. Persoonlijke vormgeving is ook heel belangrijk. Tegenwoordig staat dat onder druk. NEWConnective wil de tijd nemen om een gesprek te voeren met studenten over waar ze echt mee bezig zijn. Daarnaast hebben we ook gewoon heel veel plezier tijdens onze evenementen.’

Met welke problemen kunnen studenten bij jullie terecht?

‘We helpen studenten die worstelen met hun identiteit of met eenzaamheid. Of die vragen hebben over hoe ze om moeten gaan met rouw en verlies, of hoe ze zich kunnen verhouden tot hun familie. En er zijn studenten die twijfelen of ze zich nog wel thuis voelen bij het geloof van hun ouders – ook zij zijn welkom bij ons. Daarnaast zijn er aan de VU relatief veel eerste generatiestudenten: jongeren die als eerste in hun familie zijn gaan studeren. Dat kan heel ingewikkeld zijn, en zorgt vaak voor vragen en twijfels.’

Wat voor evenementen organiseren jullie?

‘Echt van alles. NEWConnective heeft drie programmamakers: een moslim, een humanist en een dominee, ikzelf dus. Vanuit die drie levensbeschouwingen organiseren we podiums en ontmoetingen. Zo is er elke maandag een Mind your Monday in de stilteruimte op de VU. Studenten kunnen daar hun hoofd leegmaken en zich voorbereiden op de rest van de week. Daarnaast hebben we een rouwgroep voor studenten die een dierbare hebben verloren. Studenten kunnen daar met leeftijdsgenoten praten die hetzelfde hebben meegemaakt.’

Jullie willen zowel religieuze als niet-religieuze studenten aantrekken. Hoe benadert u, als dominee, studenten die geen religieuze achtergrond hebben?

‘Allereerst wil ik studenten terugbrengen naar hun eigen inspiratie. Ik vraag studenten naar hun persoonlijke zingeving: wat vinden zij echt belangrijk? Daarin probeer ik te begeleiden en goed te luisteren. En taal te zoeken die past bij de student. Een christelijke student die worstelt met zijn geloof heeft aan mij een goede gesprekspartner, maar ik probeer dat ook te zijn voor een niet-gelovige student. Bij religieuze vragen kunnen Bijbelse metaforen goed werken. Dat doe ik niet zo snel bij een niet-religieuze student. Ik gebruik dan eerder een anekdote uit mijn eigen leven.’

Marleen Blootens. BEELD SANDRA HAVERMAN