AMSTERDAMSE DROMEN | Hallucineren door alcoholgebruik

Wat zijn dromen die Amsterdammers bezighouden? In de rubriek Amsterdamse Dromen gaan de redacteuren van NAP Nieuws op zoek naar dromen die leven in de stad. Van Olympisch goud, spannende fantasieën tot de ergste nachtmerries: elke dag komt een nieuwe droom voorbij. Vandaag: Hallucineren door alcoholgebruik.

Hallucineren wordt vaak in verband gebracht met het gebruik van psychedelica, zoals LSD of truffels. Maar het gebruik van alcohol kan ook hallucinaties opwekken. Zo hoort en ziet de Amsterdamse Max (23), die niet met zijn volledige naam genoemd wil worden, weleens dingen die er niet zijn als hij overmatig alcohol drinkt.

De eerste auditieve hallucinaties begonnen bij Max op koningsdag 2022. ‘Na de hele dag door Amsterdam te hebben gelopen, kwam ik thuis. Ik had aardig veel gedronken die dag en was doodop. Toen ik in bed lag hoorde ik telkens stemmen, alsof ik in een druk café zat waar veel geroezemoes is. Ook hoorde ik steeds een vriendin tegen me praten. Ik vond het doodeng.’ 

Stress, weinig slaap en veel alcohol

Na die Koningsdag krijgt Max vaker last van hallucinaties. Wanneer hij in de zomer van 2022 met een groep vrienden naar het Milkshake festival in het Westerpark gaat, ziet hij tijdens het dansen opeens een tafel naast zich. ‘Ik tikte een vriendin aan en vroeg wat die tafel naast mij deed. Waarop zij mij heel raar aankeek en zei dat er helemaal geen tafel is. Soms ging het beeld weg, maar dan kwam het ook terug. Pas na een paar uur was het helemaal verdwenen,’ vertelt Max. Later op de avond ziet hij twee vrouwen die er helemaal niet waren.

‘Hallucinaties zijn zintuiglijke ervaringen die kunnen lijken op de werkelijkheid, zonder externe bron. Het komt dus niet direct door de alcohol,’ zegt oud-psychiater Willem Weijer. ‘Mensen met een psychiatrische ziekte, zoals schizofrenie of mensen die last hebben van een psychotische stoornis, kunnen last hebben van waanbeelden. Zij zijn er van overtuigd dat die stemmen echt zijn of de dingen die ze zien kloppen.’

Pseudohallucinaties

Max is zich echter wel bewust van de hallucinaties en zegt ze vaak te hebben ten tijde van veel stress, weinig slaap en wanneer hij veel drinkt. ‘Als ik door heb dat ik stemmen hoor die er niet zijn, probeer ik me heel erg te focussen op iets anders. Dan gaan ze weg, maar vaak komen ze weer terug,’ zegt hij. 

‘Mensen die zich bewust zijn van deze waanbeelden, hebben last van pseudohallucinaties. Maar het gebeurt niet vaak,’ zegt Weijer. ‘Langdurig te hard werken, veel stress en weinig slaap in combinatie met alcoholmisbruik zorgen voor een overbelasting van de hersenen. Hierdoor kunnen mensen geen vat meer krijgen op de werkelijkheid en kunnen ze last krijgen van waanbeelden.’