Jarige VVD durft over toekomst zonder Rutte niet hardop na te denken

De VVD vierde in het DeLaMar Theater haar 75e verjaardag. Over een mogelijke opvolger van Rutte werd niet gesproken. ‘Er lopen hier veel mogelijke opvolgers, maar we hebben nog geen vacature.

Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn begeleidt op zijn piano een zaal VVD’ers. Op het podium staat een groep jonge partijleden klappend mee te zingen. ‘Het maakt me steeds weer blij, die mooie volkspartij. Mijn cluppie, ik blijf er altijd bij’, klinkt het in de zaal.

Zo’n duizend leden kwamen dinsdagavond bijeen in het DeLaMar Theater in Amsterdam om het 75-jarig jubileum van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie te vieren. De aanwezige leden moesten er wat voor over hebben: een kaartje kostte tussen de 35 en 80 euro. Een VIP-arrangement met een ontmoeting met Mark Rutte en Sofie Hermans was te koop voor 7500 euro, maar werd na kritiek van tafel gehaald.

‘De partij is na 75 jaar nog springlevend’. Dat was de boodschap die tijdens de avond naar voren werd gebracht. Met een hernieuwde focus op het MKB en veiligheid probeert de partij ook bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart hoge ogen te gooien. Precies de onderwerpen die Mark Rutte in 2010 zijn eerste verkiezingswinst bezorgden.

Geen gemor te merken

Voor gemor was tijdens het programma geen ruimte. Dat slechts 48 procent van de VVD-kiezers vertrouwen heeft in het kabinet, was uit de avond niet op te maken. Hete aardappels als asiel werden dan ook zorgvuldig gemeden. Even werd het spannend toen historicus Gerrit Voerman aanhaalde dat partijoprichter Stikker aftrad nadat politieke kameraden een motie van afkeuring tegen hem indienden. Een enkele kuch klonk door de zaal.

Fractievoorzitter Hermans werd ook een aantal keer op de hak genomen. Jan Anthonie Bruijn, die de avond presenteerde zei dat ze te herkennen is als ‘de vrouw krullen met al die tassen’. Een verwijzing naar haar reputatie als tassendrager van Rutte. Rutte grapte dat Hermans het niet in haar hoofd moet halen om echt dualisme te willen.

Rutte beslist later of hij nog een keer fractievoorzitter wil zijn

Als eerste VVD-premier ooit zat Rutte dinsdag stevig in het zadel. ‘Ik beslis voor de volgende verkiezingen of ik nog een ronde mee ga doen,’ zei hij tegen NAP Nieuws.  Over een mogelijke opvolger van Rutte durfden anderen dan ook niet te spreken. Minister Dilan Yesilgöz: ‘Er lopen hier veel mogelijke opvolgers, maar we hebben nog geen vacature. Of partijprominent Ed Nijpels: ‘Je moet over dit soort dingen pas praten als er een vacature is.’ Alleen voormalig staatssecretaris Ankie Broekers-Knol wilde voor de camera een naam noemen. Zij zag in Edith Schippers een geschikte partijleider.

JOVD-bestuurder Tim Pompstra (20) is tijdens de borrel met bier en bitterballen kritischer op de voorman van zijn partij. Hij waardeert Rutte als stabiel leider van de partij en is blij met de stemmen die hij voor de partij binnenhaalt. Toch denkt hij dat het tijd is voor een nieuwe naam. ‘Rutte loopt echt wel op zijn einde. We moeten eruit trekken wat er nog in zit qua stemmen.’ Zijn bestuursgenoten bij de JOVD waren eerder kritisch over de economisch rechtse koers die de VVD onder Rutte voer.

‘Ik baal er wel van dat we waarschijnlijk niet meer de grootste zijn als hij weggaat,’ zegt Pompstra. Als opvolger ziet hij het liefst de Rotterdamse VVD-leider Vincent Karremans. ‘Hem zie ik het meest voor me als leider.’