Zeshonderd mensen verwacht bij staking gemeenteambtenaren: ‘Er is veel actiebereidheid’

Ambtenaren van de gemeente Amsterdam staken maandagochtend van 9:00 tot 12:00 uur bij de Dokwerker. Ze hopen hiermee een hoger loon af te dwingen bij de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG). Vakbond FNV heeft alle gemeenteambtenaren opgeroepen aanwezig te zijn en verwacht dat vooral vuilnisophalers en handhavers gehoor zullen geven aan die oproep. ‘Er is veel actiebereidheid en strijdbaarheid’, aldus vakbondsbestuurder van FNV Fred Bos.

Bos verwacht dat veel actievoerders met dienstvoertuigen komen. ‘Ze zijn de rest van de dag gewoon aan het werk en velen komen ook rechtstreeks van het werk’, zegt hij. ‘Dat zullen vuilniswagens, busjes en wellicht ook kleinere auto’s van de boa’s zijn.’ De vakbondsbestuurder verwacht rond de zeshonderd actievoerders. Vanwege de gebrekkige parkeerruimte en de hoge verwachte opkomst heeft de vakbond met de gemeente afgesproken dat een groot deel van de voertuigen bij de Stopera mag parkeren. 

Ook in andere steden zoals Almere en Utrecht zijn gemeenteambtenaren aan het staken. In Almere waren er volgens Omroep Flevoland ruim honderd stakers geregistreerd. In Utrecht wordt er vanaf dinsdag zelfs een week lang gestaakt. Of dit in Amsterdam ook op de planning staat, is nog onduidelijk. ‘We willen hiermee een heel duidelijk signaal afgeven richting werkgever Amsterdam en de VNG dat ze met een fatsoenlijk bod op tafel moeten komen’, stelt Bos. ‘Zo niet, dan rest ons niets anders dan het voorbeeld van Almere en Utrecht te volgen en langer te gaan staken.’

Onderhandelingen

Tijdens de manifestatie zal er een podium met sprekers zijn. Een van de sprekers is wethouder Hester van Buren, die tevens onderhandelaar is namens de VNG. ‘Ze kan direct richting het personeel uitspreken wat haar standpunt is’, aldus Bos. Sinds de aankondiging van de staking enkele weken geleden liggen de onderhandelingen tussen vakbond FNV en de VNG namelijk stil. ‘Wij nodigen FNV uit om weer verder te onderhandelen in het belang van de gemeentelijke werknemers’, aldus een woordvoerder van de VNG. De organisatie zegt te hopen dat er snel een nieuwe cao komt, maar stelt dat ‘acties van vakbonden daar niet bij helpen’.