Gemeente: buitenfeest Pride 2023 moet om 20.00 uur stoppen

Wie na de botenparade van Queer en Pride wil feesten op het Amstelveld mag dat maximaal tot 20.00 uur doen.  Dat schrijft wethouder Touria Meliani (Evenementen) aan de gemeenteraad van Amsterdam. Ze komt zo de klagende buurtbewoners tegemoet die vanwege overlast het meest populaire buitenfeest liever helemaal zien verdwijnen.

Binnenstadbewoners klaagden de afgelopen jaren over wildplassende feestgangers, geluidsoverlast tot diep in de nacht en foutgeparkeerde fietsen. Door de muziek om 20.00 uur uit te zetten en de barverkoop op datzelfde tijdstip te stoppen moet dit probleem grotendeels verholpen zijn, hoopt de wethouder. Het publiek moet om 21.00 uur het terrein definitief verlaten. In voorgaande jaren stopten de feesten om middernacht.

De feesten op de laatste vrijdag- en zaterdagavond van de Pride staan al langer onder druk. Buurtbewoners die zich verenigden onder de naam Vereniging Amstelveldbuurt maanden de gemeente tot aanpassing van het evenement. De gemeente bedacht al een nieuw pridebeleid waarin de feesten op het Amstelveld niet meer door mochten gaan. Dit beleid gaat pas 2024 in, waardoor er een oplossing gezocht moest worden voor dit jaar.

‘Met dit beleid is getracht een compromis te vinden tussen belangen van beide partijen en een oplossing die aansluit bij de wens van het college om deze plek te ontlasten’, schrijft de wethouder aan de gemeenteraad. ‘Op langere termijn ziet het college graag dat op deze plek een wezenlijk andere invulling wordt gegeven aan het evenement.’ De gemeente is namelijk samen met de organisatoren op zoek naar een nieuwe locatie voor het feest.

Veranderingen

De organisatoren van het feest kondigden eerder deze maand al veranderingen aan. Het evenement heet vanaf dit jaar Queer en Pride Amsterdam. De organisatoren beloofden in december dat er meer aandacht komt voor gemarginaliseerde groepen wereldwijd en verschillende queer- en transidentiteiten. De organisatoren waren tot op heden niet bereikbaar voor commentaar. 

Queer en Pride Amsterdam vindt dit jaar van 22 juli tot 6 augustus plaats.