Touringcars vanaf 2024 niet meer welkom in centrum Amsterdam

Touringcars zijn vanaf volgend jaar niet meer welkom in het centrum van Amsterdam. Dat maakte wethouder Melanie van der Horst (Verkeer en Vervoer) vandaag bekend. De wethouder probeert zo de overlast van toerisme in het centrum van de stad te verminderen.

Touringcars zijn al grotendeels verboden binnen de centrumring. De bussen mogen alleen in de binnenstad komen als ze een concrete bestemming hebben. Oude, vervuilende touringcars komen het centrum sinds 2018 überhaupt niet in. Stoppen mag alleen op aangewezen plekken.

Strengere regels, toch overlast

Ondanks de strenge regels rijden elke dag toch zo’n 300 tot 450 touringcars door het centrum. Dat zijn er volgens wethouder Van der Horst te veel: ‘We bieden graag ruimte aan toeristen, ouderen of kinderen die Artis of een museum bezoeken, maar dit zijn te veel bussen. Er is te veel overlast voor de bewoners in het centrum. Daar is heel weinig plek voor deze grote wagens.’

De gemeente verbiedt de touringcars om een aantal redenen. Ze zouden voor opstoppingen zorgen die naast vervelend ook gevaarlijk kunnen zijn voor andere verkeersgebruikers. Ook zijn de bussen een te zware belasting voor de kwetsbare bruggen en kademuren in het centrum. Met de maatregel probeert de gemeente ook de uitstoot van broeikasgassen naar beneden te brengen.

Toerisme

Ook het toerisme speelt een grote rol. In een visiedocument uit 2022 over de toekomst van het toerisme in Amsterdam gaf de gemeente aan groepsboekingen aan banden te leggen. De gemeente zei te zoeken naar manieren om cruiseschepen en touringcars te verplaatsen of te weren.

Op één route mogen touringcars zich na 2024 nog wel begeven. Op de ruime straten Weesperstraat, Valkenburgerstraat en Kattenburgerstraat blijven de bussen wel welkom. Aan deze route liggen toeristische trekpleisters als Nemo, het Joods Historisch Museum en de Hermitage. Als een vervoerder senioren, kinderen of mensen met een beperking vervoert, kan die met een ontheffing toch de binnenstad in.