Verdachte poging roofoverval Tadic vrijgesproken, wel gevangenisstraf voor geweldpleging

In de nacht van 27 op 28 juli 2022 was er geen sprake van een poging roofoverval op de Ajaxspeler Dusan Tadic, vindt de rechtbank Amsterdam. Wel veroordeelt ze de 27-jarige El K. donderdag tot een gevangenisstraf van zes maanden voor geweldpleging tegen de voetballer. 

Het Openbaar Ministerie verdacht El K. en een medeverdachte ervan een overval te hebben gepland op Tadic. Na een etentje parkeerde de voetballer zijn auto bij zijn woning in Amsterdam-Zuid. Daar zag hij hoe twee mannen met motorhelmen achter een mobiel toilet stonden. 

Toen Tadic doorhad dat de mannen het op hem gemunt hadden, zette hij het tevergeefs op een lopen. De mannen achtervolgden hem op een scooter. ‘We hebben je,’ zeiden de mannen, waarna ze met de voetballer in een worsteling belandden. Tadic wist een van de belagers in het gezicht te slaan nadat hij diens helmklep opende. Daarna vluchtte de Ajaxspeler het Conservatorium Hotel in, waar de politie werd gebeld. 

GPS-tracker

Door camerabeelden vond de politie in oktober de twee Amsterdamse verdachten. El K. werd door agenten herkend aan zijn ‘opvallende kin’. In de uitlaat van Tadic’ auto vond de politie later een GPS-tracker. De officier van justitie vond dat bewijs voor een geplande overval en eiste twaalf maanden gevangenisstraf.

De rechtbank vindt het niet zeker dat El K. de tracker heeft geplaatst. Ook het opwachten en achtervolgen van de voetballer vindt de rechter geen bewijs voor een geplande roofoverval, dus wordt El K. daarvan vrijgesproken. 

De rechter veroordeelt El K. wel voor geweldpleging tegen de voetballer. Het is niet de eerste keer dat hij voor een geweldsmisdrijf straf krijgt. Ook het doelbewust opwachten van Tadic en het nachtelijke tijdstip zorgt ervoor dat de rechter een taakstraf niet voldoende vindt. El K. krijgt daarom een gevangenisstraf van zes maanden, waarvan twee voorwaardelijk. 

Het onderzoek naar de 19-jarige medeverdachte F. loopt nog. 

Dure horloges
Het Openbaar Ministerie dacht dat de verdachten Tadic mogelijk wilden beroven van een duur horloge. Tadic staat bekend als horlogeliefhebber. Hij verklaarde dat hij ook in de nacht van 27 op 28 juli een horloge droeg, weliswaar niet zichtbaar. 

Het is niet de eerste keer dat Tadic’ horloges in het vizier van criminelen waren. Uit afgeluisterde gesprekken van de zogenoemde ‘Rolexbende’ bleek dat een groep jonge mannen het in 2018 en 2019 op horloges van onder andere profvoetballers gemunt had. Ze bespraken onder andere Siem de Jong, Steven Bergwijn en Dusan Tadic. De bende overwoog bij Tadic in te breken en hem te beroven, maar dit is uiteindelijk niet gebeurd.