Russische presentator Mikhail Fishman maakt tv vanuit Amsterdam: ‘De oorlog heeft alles veranderd’


Wat heeft het Zwanenmeer met Russische censuur te maken? De onafhankelijke Russische TV-zender Dozhd, ook wel TV Rain, sloot hun laatste uitzending vanuit Moskou af met beelden van dit ballet. Het is een historische verwijzing: het Zwanenmeer werd ook uitgezonden tijdens een staatsgreep in 1991. Net als in tijden van de Sovjet Unie veranderde het werk van Russische journalisten na de invasie in Oekraïne. Ze konden niet meer verslag doen van de gebeurtenissen in Rusland zonder een gevangenisstraf te riskeren. Toen door de nieuwe mediawetgeving vijftien jaar cel kwam te staan op het gebruik van het woord oorlog, wisten de journalisten van TV Rain dat ze hun werk in Rusland niet konden voortzetten.

Sinds oktober zijn de uitzendingen van TV Rain vanuit een Amsterdamse studio weer begonnen. Hier kunnen kritische journalisten zoals presentator Mikhail Fishman hun werk hervatten. Maar, ondanks de veiligheid en journalistieke vrijheid van de Nederlandse hoofdstad, komt de journalist voor grote uitdagingen te staan. Verhalen over Rusland maken vanuit het buitenland, is alles behalve makkelijk.