Halsema grijpt in: vanaf half mei blowverbod op de Wallen

Vanaf half mei mag er op de Wallen niet langer geblowd worden in de openbare ruimte. Dat maakten burgemeester Femke Halsema en wethouder Sofyan Mbarki vandaag bekend in een brief aan de gemeenteraad. De verordening is een onderdeel van een breder pakket aan nieuwe maatregelen, waarmee extreme drukte, overlast en geweldsincidenten op de Wallen moeten worden tegengegaan.

Hiermee neemt de gemeente een uniek besluit: het is de eerste keer dat er in een gehele Amsterdamse buurt een blowverbod wordt ingesteld. De maatregel komt dan ook bovenop het al bestaande verbod op het drinken van alcohol op de straten van de Wallen. Net als het biertje zal de joint echter niet geheel uit het straatbeeld verdwijnen. Op terrassen van coffeeshops mag worden blijven geblowd, alhoewel de burgemeester laat onderzoeken of het verbod ook voor terrassen juridisch haalbaar is.

Overlast op de Wallen: een hoofdpijndossier

De gemeente probeert al langer via verschillende wegen overlast van vooral toeristen in het Wallengebied tegen te gaan. Afgelopen september werd een door de burgemeester voorgesteld coffeeshopverbod specifiek voor toeristen (het ingezetenencriterium) nog door de gemeenteraad geblokkeerd. Nu acht de burgemeester het samen met wethouder Mbarki (aanpak Binnenstad) noodzakelijk om per verordening op de korte termijn een blowverbod in te voeren. De gemeente schrijft dat dit nodig is vanwege onveiligheid, criminaliteit en de ‘grimmige sfeer’ die ’s avonds in het gebied hangt. Voor deze maatregel krijgen bewoners en (coffeeshop-)ondernemers nog een maand tijd voor inspraak bij de gemeente.

Vervroeging sluitingstijden horeca en sekswerkers

Behalve het blowverbod werd ook een verdere vervroeging van de sluitingstijd van de horeca in het gebied aangekondigd. Deze zal vanaf 1 april gelden. Vanaf dat moment moeten café’s in het weekend om 02:00 uur dicht in plaats van 03:00 of 04:00 uur. Ook sekswerkers moeten dan eerder stoppen met werken, namelijk om 03:00 uur ’s nachts in plaats van om 6:00 uur ’s ochtends. Tot slot krijgen winkels die alcohol verkopen vanaf april niet alleen te maken met restricties qua verkooptijden, maar moeten zij de alcohol ook afgeschermd in de winkel hebben staan, vergelijkbaar met wat nu landelijk voor de sigarettenverkoop geldt.

Afbeelding boven bericht gemaakt door Dani de la Cuesta