FNV sleept Schiphol voor de rechter in massazaak

Vakbond FNV start een collectieve rechtszaak tegen bagage- en vrachtbedrijven op Schiphol. Daarmee wil de vakbond schadevergoedingen gaan eisen voor het personeel dat door hun werk lichamelijke klachten heeft ontwikkeld.

Eind vorig jaar onderzocht de FNV al de mogelijkheden voor het optuigen van een collectieve rechtszaak tegen de luchthaven. Het doel van de rechtszaak is duidelijk: schadeclaims voor (oud-) bagage- en vrachtmedewerkers. ‘Gedurende hun carrière hebben sommige werknemers jarenlang inkomsten misgelopen omdat ze door fysieke overbelasting bijvoorbeeld in deeltijd zijn gaan werken. Daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan’, vertelt David van der Geer, bestuurder Luchtvaart bij de FNV.

Uit gezamenlijk onderzoek van de NOS en Nieuwsuur bleek vorig jaar dat Schiphol jarenlang de Arbonormen heeft overschreden: werknemers van bagage- en vrachtbedrijven voerden te zwaar werk uit. Voor een aanzienlijk deel van het personeel heeft dit geleid tot fysieke overbelasting, bleek uit het onderzoek. ‘De klachten zijn ontstaan door een combinatie van zwaar werk en een enorme onderbezetting, met grote werkdruk tot gevolg’, schrijft de FNV vandaag.

Meer dan vierhonderd meldingen

Om ervaringen van (oud-) werknemers te verzamelen heeft de FNV in september een speciaal online meldpunt in het leven geroepen. Inmiddels zijn daar ruim vierhonderd meldingen binnengekomen, waarvan de meeste over rugklachten gaan. Van de vierhonderd meldingen heeft volgens de FNV ‘vrijwel iedereen’ aangegeven mee te willen doen met de collectieve rechtszaak. ‘Er zit een enorme bereidheid onder FNV-leden om de boel op Schiphol te veranderen’, vertelt Van der Geer.

Deze week gaat de vakbond van start met de eerste vervolgstappen in de zaak. ‘Er gaat een verdiepende vragenlijst uit naar de melders, die we gaan gebruiken om de meest sprekende voorbeelden eruit te halen’, zegt Van der Geer. ‘We kunnen de rechtbank immers niet gaan beladen met vierhonderd meldingen.’