Componist Stephen Emmer begint tinnitusstichting voor muzikanten

Stephen Emmer lanceerde afgelopen week de website van zijn nieuwe stichting Artists Against Tinnitus. De Amsterdamse componist, bekend van onder andere de intromuziek van het NOS Journaal, wil met de stichting meepraten over gehoorschade en geluidsbegrenzing vanuit het artiestenperspectief.  

Staatssecretatis Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) ging eerder deze maand in gesprek met verschillende partijen over nieuwe regels om het maximale geluidsniveau van muziek te begrenzen. De overheid heeft met de meeste branches waar luide muziek wordt afgespeeld, zoals de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals, afspraken gemaakt over deze limiet. De huidige afspraken lopen eind 2023 af. De gezondheidsraad adviseerde eind vorig jaar om de maximale grens te verlagen om oorschade te voorkomen. Hier zijn niet alle bedrijfssectoren het mee eens, omdat zij bang zijn klanten te verliezen wanneer zij minder luide muziek draaien. 

Tegengewicht

Emmer wil met zijn stichting tegengewicht bieden tegen de partijen die uit economisch belang lobbyen voor het behoud van de huidige geluidsbegrenzing. Artists Against Tinnitus spreekt vanuit de belangen van muzikanten en artiesten. Emmer stelt dat muzikanten zelf vaak last hebben van tinnitus en zich ook verantwoordelijk voelen voor hun publiek. De stichting pleit voor het verlagen van het maximale geluidsniveau op concerten om luisteraars en artiesten te beschermen. Omdat nieuwe wetgeving ook voor artiesten relevant is moeten zij ook aan de discussie deelnemen.

De componist heeft zelf al tien jaar last van tinnitus, vertelde hij voor het eerst in een interview met AD. Hij heeft hier lang niet over gepraat omdat er volgens de componist een taboe bestaat onder artiesten met tinnitus. Zij zijn bang over de aandoening te praten omdat zij bang zijn hun baan te verliezen. Emmer wil met zijn stichting bijdragen aan het doorbreken van deze taboe.

Petitie

Artists Against Tinnitus is ook een petitie gestart om onderzoekers op te roepen tot het vinden van een geneeswijze. Ook wil de stichting geluidsbegrenzing op koptelefoons en oortjes in Nederland invoeren, omdat luide muziek die op deze apparaten wordt afgespeeld ook tot gehoorschade kan leiden. In maart gaat de stichting in gesprek met staatssecretaris Van Ooijen. 

Ruim een miljoen mensen in Nederland heeft volgens Stichting Hoormij last van tinnitus (oorsuizen). Dit is het horen van een piep, brom, fluit of suis zonder dat er een duidelijke bron van dit geluid aanwezig is. Alleen de persoon met tinnitus hoort het geluid. Tinnitus kan door meerdere oorzaken ontstaan, waaronder het langdurig waarnemen van harde geluiden, zoals op een concert of in een club. Het gebruik van oordoppen kan beschermen tegen deze oorschade. Er bestaat op dit moment geen manier om tinnitus te genezen. 

Beeld: Andreas Terlaak