Van smartphone naar Nokia: ‘Je hebt meer contact en beter contact’

Smartphones: dagelijks besteden Nederlanders langer dan twee uur aan het kleine scherm. Afgelopen jaar zat de leeftijdsgroep 20-39 zelfs een half uur langer op sociale media, blijkt uit onderzoek van Mondomarketing. Sommigen van deze groep jongvolwassenen willen minder schermtijd omdat ze klaar zijn met de oneindige stroom appjes. Deze drie Amsterdammers verruilden daarom hun smartphone voor een ‘oude’ Nokia. Aan NAP Nieuws vertellen ze hoe ze hun sociale leven onderhouden zonder de gemakken van een smartphone.

Leon Ingelse (27) Daan Blankenstijn (27) Judith Korsten (26)
Nokia 105 Nokia 105 Nokia 105 neo

Wat veranderde in het organiseren van je contact met vrienden?

Judith: ‘Ik had eigenlijk het idee dat ik veel meer verbonden was met vrienden met wie ik normaal gesproken appte. Ik ging meer bellen en mailen. Ik merkte dat ik daarvoor veel appte wat niet zinvol was. Met een Nokia sms je alleen als het noodzakelijk is, dan moet je weer drie keer toetsen voor een letter.’

Daan: ‘Je hebt meer contact en beter contact. De mensen die ik echt wilde spreken, die belde ik of zij mij. Bellen is ook een leukere manier van contact hebben. Je spreekt iemand, je hoort zijn stem. Het is een rijker medium in die zin. Emotie lees je niet in een appje. Je kan echt met iemand lachen in plaats van ‘hahaha’ typen.’

Leon: ‘Al mijn goede vrienden bellen me, en de rest die me daarvoor appte deed dat eigenlijk uit verveling. Doordat je geen groep chats hebt is er veel minder ruis, je hoort niet constant van iedereen wat ze gaan doen op een avond. Je gaat je nu veel meer afvragen, ‘wat wil ik doen’ in plaats van ‘wat wil ik doen met de dingen die voorbij kwamen in een chat’.’

Is er iets weggevallen?

Judith: ‘Als iemand in een groepsapp vroeg om een biertje te doen was ik daar niet bij, tenzij iemand mij sms’te. Je komt er wel achter dan wie je echte vrienden zijn, hoe lullig dat ook klinkt. Ik heb volgens mij één verjaardag gemist. Het voelde ook een beetje als een privilege, dat ik het doe en de rest niet. Die moeten daar rekening mee houden.’

Daan: ‘Sommigen spreek je niet meer omdat je die alleen in de groepsapp sprak. Je vraagt best wat van mensen om je te bellen of te moeten sms’en. Ik heb er ook wel kritiek op gehad. Ik vroeg een vriend een keer of hij kon reageren op een sms’je. Toen kreeg ik als reactie dat hij alleen voor mij zijn sms’jes in de gaten moet houden.’

Leon: ‘Ik heb dingen gemist, maar ik heb niet het gevoel dat ik ze heb gemist. Doordat je op sociale media niet allerlei evenementen voorbij ziet komen waar je bij had kunnen zijn, voel je ook niet dat je ergens niet bij bent geweest. Juist door die smartphone zie je elk weekend op sociale media wat anderen doen, dan heb je veel meer het gevoel dat je wat mist.’

Is het een tijdelijke stop of ga je weer terug naar de smartphone?

Judith: ‘Ik ben uiteindelijk na vijf maanden weer omgegaan naar een smartphone door corona. Ik liep eerst nog rond met een geprinte vaccinatiecode maar dat werkte niet goed. En ik wilde het gemak weer terug van bijvoorbeeld internetbankieren en DigiD. Ik heb nog wel een tijdje mijn Nokia onderweg bij me gehad en thuis mijn mobiel laten liggen voor internetbankieren en appen.’

Daan: ‘Door mijn nieuwe baan ben ik uiteindelijk weer een smartphone gaan gebruiken. In november ben ik begonnen bij een trainersbureau. Veel communicatie daar gaat via Whatsapp.  Ik denk wel dat ik het anders had volgehouden. Maar helaas is alles ingericht op smartphonegebruik. Bijvoorbeeld OneFit, daar kan je geen gebruik van maken zonder smartphone. Dus zonder smartphone leven kan wel, maar je kiest er dan bewust om bepaalde dingen niet te kunnen doen.’

Leon: ‘Ik ben nu in Brazilië voor een maand dus hier heb ik het echt nodig. Sms’en is anders heel duur, en apps als Uber zijn noodzakelijk hier. Als ik weer in Amsterdam ben ga ik weer door met mijn Nokia. Ik ben helemaal gewend aan die rust.’

Welke tips heb je voor mensen die hun smartphone willen inruilen voor een oude Nokia?

Judith:  ‘Je kan Whatsapp op je smartphone gebruiken zonder simkaart. Zo kan je beginnen om al veel apps los te laten. ’

Daan: ‘Je gaat allerlei beren op de weg zien. Je moet gewoon een Nokia kopen.’

Leon: ‘Er bestaat geen goed moment, er zullen ook mensen boos over zijn. Dat je niet ‘even’ kan appen, sommigen zijn niet comfortabel met bellen. Je moet het van het een op het andere moment gewoon doen.’