Niet-Europese studenten in de knel door deadline UvA geesteswetenschappen

Toekomstige masterstudenten aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) kunnen door vroege deadlines van de Faculteit der Geesteswetenschappen mogelijk hun studie dit jaar niet beginnen. Een groep niet-Europese studenten die voorwaardelijk voor verschillende masterprogramma’s is toegelaten, moet vóór 1 mei een bewijs van afstuderen leveren. De UvA heeft deze nodig om verblijfsvergunningen aan te vragen. De deadline is onmogelijk voor de studenten, omdat zij pas in de zomer hun bachelorprogramma’s afronden.

De vijftien studenten, die anoniem willen blijven, waren bij hun aanmelding vorig jaar niet op de hoogte van de deadline van 1 mei, zeggen zij tegen NAP Nieuws. Zij leverden toen voorwaardelijke diploma’s in, waarop hun huidige universiteiten een verwachte afstudeerdatum hadden ondertekend. In januari bleek dat niet voldoende: de studenten kregen per mail van de UvA te horen dat een definitief diploma vereist is. Als de studenten de deadline missen, moeten zij een jaar wachten om zich opnieuw voor de masterprogramma’s aan te melden. 

Verschillende deadlines

‘De inleverdatum van een bewijs van afstuderen kan per student verschillen,’ stelt het Admissions Office van de Faculteit der Geesteswetenschappen, dat verantwoordelijk is voor de verwerking van de aanmeldingen van nieuwe studenten. ‘Dit hangt bijvoorbeeld af van de nationaliteit van de student.’ Het kantoor schrijft op de UvA-website dat er voldoende tijd nodig is om een verblijfsvergunning aan te vragen voor niet-Europese studenten. ‘De studenten hadden de deadline op onze website kunnen vinden. Hun zaak is bij ons bekend en we zijn hierover in gesprek met het Immigration Office,’ concludeert een medewerker. 

In tegenstelling tot studenten van buiten Europa, hoeven Europese en Nederlandse studenten die bij de Faculteit der Geesteswetenschappen een masterprogramma gaan volgen pas 1 augustus de betreffende documenten op te sturen. Bij andere faculteiten, zoals de faculteit van Economie en Bedrijfskunde, is de deadline voor alle studenten ook in augustus. De groep studenten zegt tegen NAP Nieuws deze verschillen niet te begrijpen en oneerlijk te vinden. Ook vinden de studenten dat het Admissions office niet flexibel is. Ze kregen in correspondentie te horen dat de deadline niet te verplaatsen is.

Onduidelijkheid blijft

Na contact te zoeken met verschillende instanties binnen de UvA hebben de studenten nog geen concrete oplossing. Een contactpersoon vanuit het Immigration Office heeft hen laten weten dat zij waarschijnlijk niet alle documenten op 1 mei in hoeven te leveren. Dit is echter nog niet bevestigd. Een woordvoerder van de UvA stelt dat het college van bestuur zich over de zaak buigt. Een reactie op de situatie volgt.

De studenten zijn bekend bij de redactie van NAP Nieuws.
Beeld: Jaiwey Nuij