Gemeenteambtenaren staken een week lang: ‘De vuilnisman wil ook zijn boodschappen betalen’

Een deel van de gemeenteambtenaren in Amsterdam legt vanaf maandag een week lang het werk neer. Dat kondigt vakbond FNV aan tijdens de landelijke actiedag die vandaag in Utrecht plaatsvindt. Onder andere medewerkers van de stadsreiniging en handhaving zullen van 20 tot en met 27 februari staken. Met de actie vragen ze aandacht voor de arbeidsvoorwaarden voor lokale ambtenaren. 

De actievoerders staken voor een beter CAO waarbij een loonsverhoging van 12 procent wordt geëist. Motivatie hiervoor is de hoge inflatie en de daarmee dalende koopkracht van ambtenaren. ‘Vuilnismannen willen ook gewoon hun boodschappen betalen,’ zegt Fred Bos, vakbondsbestuurder van de FNV. Daarnaast willen ze dat inflatie in de toekomst automatisch zal worden opgevangen door middel van een loonsverhoging. Wethouder Van Buren zegt te begrijpen waarom er wordt gestaakt. ‘We hopen dat de vakbond snel weer om de tafel wil.’ In Utrecht en andere grote steden hebben ambtenaren eerder deze maand ook het werk een aantal dagen neergelegd. Toen lagen straten bezaaid met afval. 

Hoe groot de overlast op straat gaat zijn verschilt, volgens Bos, per stadsdeel: ‘In de binnenstad wordt niet gewerkt met ondergrondse containers. Daar zal vrijwel meteen een opstapeling van afval te zien zijn. In buitenwijken zijn wel ondergrondse containers, dus de eerste dagen zal de overlast daar meevallen.’ Wethouder Van Buren geeft aan dat medewerkers van toezicht en handhaving op straat aanwezig zullen zijn, maar er worden geen boetes uitgedeeld. Bij extreme verstoring van de openbare orde zal wel worden opgetreden. Amsterdammers worden opgeroepen hun huisvuil binnen te halen. ‘Voor sommige woonsituaties wordt dat waarschijnlijk best lastig,’ voorspelt Van Buren.