Huurprijzen stijgen niet alleen door kelderende aanbod: ‘De vraag wordt met de dag groter’

De huurprijzen in Amsterdam stijgen tot recordaantallen, blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius. Waar zij vooral wijzen naar het dalende aanbod aan huurwoningen als gevolg van strenge maatregelen van de gemeente, lijkt de groeiende groep expats in de stad ook de huurprijzen op te drijven. 

Volgens de Huurmonitor van woningplatform Pararius kwam de gemiddelde vierkante meterprijs in het centrum het afgelopen kwartaal voor het eerst boven de 30 euro uit. Nieuwe huurders in dit stadsdeel betalen daarmee 6,8 procent meer dan een jaar geleden. Ook in West en Zuid komen de huurprijzen dichter bij de 30 euro-grens: nieuwe huurders betalen daar respectievelijk 29,82 euro en 29,21 euro per vierkante meter. Noord is de grote uitschieter; met een vierkante meterprijs van 27,74 euro is de gemiddelde huur daar met 24,4 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. 

Pararius wijt de gestegen huurprijs vooral aan het dalende aanbod huurwoningen in de stad. Uit de Huurmonitor blijkt dat het afgelopen kwartaal 3000 huurwoningen vrijkwamen, ten opzichte van 6667 woningen in het eerste kwartaal in 2021. Het dalende aanbod huurwoningen zou volgens het woningplatform komen door de maatregelen van de gemeente om koop- en huurprijzen in toom te houden. Daardoor zou verhuren veel minder aantrekkelijk worden, en verkopen meer verhuurders hun woning. 

Ook andere partijen binnen de woonsector in Amsterdam storen zich aan de regels. “De belastingheffing in box 3 voor huurwoningen is omhoog gegaan, het puntensysteem uit de sociale huursector wordt misschien uitgebreid en er mogen minder mensen in een huis… Ze bedoelen het goed, maar het maakt de situatie alleen maar slechter.” zegt directeur van de Makelaarsvereniging Amsterdam Anton van Klooster. “En ja, dan willen verhuurders niet meer verhuren.”

Naast het dalende aanbod van huurwoningen in Amsterdam kan de stijging van huurprijzen worden verklaard door een toenemende vraag naar huurwoningen in de vrije sector in Amsterdam. Econoom en onderzoeker voor Instituut Politieke Economie Jasper H. van Dijk ziet dat de groeiende groep expats hierin een grote rol speelt. “Ten eerste hebben ze een hoger inkomen dan de gemiddelde Amsterdammer, en ten tweede hebben ze een belastingvoordeel, de zogeheten expatregeling. Expats azen vooral op huurhuizen in de vrije sector, waardoor de prijzen stijgen.” 

“Maar met hun hoge salarissen en belastingkorting drukken ze de huurprijzen hier flink omhoog waardoor Amsterdammers sneller misgrijpen”

Van Dijk ziet dat de gemeente al langer inzet op meer hoofdkantoren en congressen in de stad, omdat je daarmee ook geld aantrekt. Bedrijven als Netflix, Booking.com en Europees Medicijnagentschap EMA hebben zich inmiddels in Amsterdam gevestigd. “Maar met hun hoge salarissen en belastingkorting drukken ze de huurprijzen hier flink omhoog waardoor Amsterdammers sneller misgrijpen. Over die nadelen hoorde ik niemand toen ze als Brexitcadeautje EMA naar Nederland hadden gehaald.” 

Opvallend is dat de prijzen voor koopwoningen ook blijven stijgen. De huurwoningen die veranderen in nieuwe koopwoningen lossen het tekort op de koopmarkt niet op. “De vraag is zó hoog, dat het aanbod op de koopmarkt nog steeds afneemt,” zegt Van Klooster. “De nieuwe koopwoningen worden direct weer verkocht, en verdwijnen uit de markt.” Ook Van Dijk is kritisch op de omwenteling van huur- naar koophuizen: “Mensen die een huis kopen zijn over het algemeen welvarender dan mensen die huren. Als steeds meer huurwoningen koopwoningen worden, help je daardoor vooral de hogere inkomens.”

De gestegen huur- (én koop-) prijzen kunnen volgens Van Dijk en Van Klooster het snelst worden aangepakt met het bouwen van meer huizen. “Dat moet sneller en beter, want de vraag wordt met de dag groter,” zegt Van Klooster. “En ik hoop dat de overheid stopt met het verzinnen van regels die de marktwerking tegengaan.”