‘Als deze plek verdwijnt, gaan jongeren toch gewoon ergens anders heen?’

Het futuristische speeltoestel in het Beatrixpark wordt na bijna tien jaar weer verwijderd. In plaats van een plek voor kinderen hangen er volgens de gemeente voornamelijk jongeren rond. ‘Gooi de boel eromheen gewoon open.’

‘Het is een spaceship!’ Roept het zoontje van Joanna Gardner (43) kruipt door een van de gaten van het speeltoestel naar binnen. ‘Woosh, woosh,’ hij is bijna niet bij te houden, zo snel vliegt hij door het apparaat. Gardner vindt het jammer dat de spaceshuttle weggaat. ‘Het was juist een keer wat anders dan die brave apparaten.’

In het midden van het Beatrixpark in Amsterdam-Zuid is in 2015 op een beschutte plek, omringd door een heuvel met bomen, een speeltoestel geplaatst. Het grijze, stenen gebeuren lijkt op een futuristische driepoot met bolle armen. De verschillende uiteinden bevatten een schommel, een glijbaan en een ‘kamer’ met verschillende gaten. 

Het toestel was bedoeld voor kinderen om in te spelen, maar wordt nu door de gemeente Amsterdam weggehaald. Er zou sprake zijn van vandalisme (graffiti) en het zou een hangplek voor jongeren zijn geworden. In het persbericht van de gemeente is te lezen dat er daardoor ‘niet tot weinig gespeeld’. ‘De vrienden van het Beatrixpark verzochten het stadsdeel om het toestel te verwijderen, omdat er overlast werd ervaren.’ Op de Instagram van Zuidasamsterdam, is te lezen dat er ook veel ‘brandjes werden gesticht’.

Te beschut

Ronald Flierman (60) wandelt met zijn hond voorbij. ‘Ik begrijp dat er veel gerookt en gedronken wordt, maar niet waarom dat hele ding gelijk weg moet.’ Flierman vindt het een mooi ontwerp, maar het probleem is volgens hem dat het te beschut ligt. ‘Gooi de boel eromheen gewoon open. Dat staat sowieso veel beter.’

Dat klopt wel, zeggen Juuls (14) en Julie (14). ‘In de pauze gaan mensen hier vapen omdat het afgelegen ligt. Maar ik heb eigenlijk nooit echt glas of rotzooi gezien.’ Juuls moet soms haar kleine nichtje mee naar buiten nemen. ‘Zij vindt het gewoon leuk en ik heb niet het idee dat het gevaarlijk is of zo.’

Ook Kirsten Gompelman (44) kwam er met haar kinderen. ‘Ik vond het wel een geinig ding, maar m’n kinderen zijn nu te oud.’ Toch begrijpt ze wel dat het speeltoestel wordt weggehaald. ‘Dat beschutte plekje nodigt jongeren natuurlijk heel erg uit.’

Robbert Weinberg (72) en Chris Kant (59) vinden het grote grijze apparaat ook niet in het Beatrixpark passen. ‘Het is te hard en te groot, en het materiaal is verkeerd,’ zegt Kant. Weinberg is het met haar eens: ‘Wat hout en kleur zou de boel flink opfleuren.’ Nóg liever hebben ze dat het verdwijnt. ‘Het zit in een dode hoek,’ zegt Kant. Weinberg haakt aan: ‘Daar hebben nooit kinderen gespeeld, alleen maar drugs en jongeren.’

Symptoombestrijding

‘Mevrouw,’ antwoordt Abel (15). ‘Niemand zit in dat speeltoestel. Het stinkt er naar plas en er liggen vaak zwervers.’ Als de groep jongens al in het park chillt, is het eerder bij de bankjes die om het toestel heen staan. ‘Het ligt inderdaad beschut, dat is juist wel zo gezellig,’ zegt Sammy (15). ‘Dan hebben mensen toch ook juist minder last van ons?’ 

De jongens denken dat het weghalen slechts symptoombestrijding is. Moos (14) begrijpt wel dat het wordt weggehaald, maar ziet niet zo goed in wat het oplost. ‘Als die plek verdwijnt, dan gaan jongeren toch gewoon naar een andere plek? Het pierenbadje lijkt me nou ook weer niet de oplossing.’ 

Het toestel wordt tussen 19 en 23 februari weggehaald. De plek wordt dan door de gemeente voor de komende drie jaar bestraat met betonklinkers. Wat er voor in de plaats komt is nog onduidelijk.