Gluren bij de Buren: Een dag van buurtverbinding. ‘Voor velen voelt het als thuiskomen’

Gluren bij de Buren heeft dit jaar 1420 voorstellingen verspreid over het land, waarvan 90 in Amsterdam. Buren en mensen uit de omgeving komen bij deze locaties samen. Een kijkje bij een van de locatie’s in Zuidoost: ‘Cafe van Buuren’. 

Omgeven door torenflats en nieuw gebouwde Vinex-wijken, is café ‘van Buuren’ te vinden. Bij binnenkomst is de ruimte gevuld met dansende mensen die zich vermaken op de vrolijke tonen van de salsaband “Son Nuevos”. Hoewel de dansvloer snel gevuld was in de kleine ruimte, klinken er aanmoedigingen van toeschouwers, zelfs als niet iedereen de perfecte danspassen lijkt te beheersen.

De voorstelling en samenkomst vandaag staat in het programma van het jaarlijkse evenement Gluren bij de Buren. Zij richt zich landelijk op het samenbrengen van buren en het versterken van de sociale cohesie via diverse voorstellingen. 

Chelsi Maas, de programmamaker van Gluren bij de Buren voor Amsterdam, vertelt dat het evenement dit jaar voor het eerst gemeentebreed werd georganiseerd. ‘Met 88 deelnemende locaties en 90 acts verspreid over verschillende stadsdelen, is ons evenement erg lokaal. Het verschilt overal.’

Het doel is mede om de band tussen buren te versterken. ‘Zo proberen we overal pogingen te ondernemen om kwetsbare groepen in de samenleving bij het evenement te betrekken.’ legt Maas uit.

Community centre

De zes organisatoren en beheerders van het café vertellen trots over hun ‘community centre’, dat eerst in bruikleen werd gegeven door een projectontwikkelaar. Na zeven jaar werd het met steun van 200 obligatiehouders gekocht. ‘We betalen nu huur aan een stichting en bieden een plek voor buren om samen te komen, inclusief eetavonden en andere activiteiten.’ legt de gepensioneerde maatschappelijk werker en secretaris van het bestuur, Henk Sallons, uit. 

Sallons, al acht jaar in de buurt woonachtig, en Jacqueline Schoonheim, al tien jaar, benadrukken dat ze meer willen doen dan alleen de bar runnen. ‘Het streven is om het echt te laten draaien als een buurthuis, waar mensen van alle leeftijden en achtergronden zich welkom voelen.’ Ze zijn goed op weg: Vorige week zaten ze volgeboekt met een pubquiz en ze organiseren diverse evenementen zoals jamsessies en karaoke-avonden. 

Of het vandaag druk zou worden, wisten ze niet. ‘Dit is de eerste keer dat we iets met Gluren bij de Buren doen, maar het is erg vol geworden.’ zegt Schoonheim. Ze merken de behoefte aan connectie in de wijk ook. ‘Veel mensen benoemen deze plek als thuiskomen. Ik denk vooral omdat ze merken dat een buurthuis per torenflat, wat vroeger gewoonte was, niet meer is.’ antwoordt Sallons.

De zes organisatoren en beheerders van het evenement en cafe. Jacqueline Schoonheim in rood shirt en Henk Sallons aan de linkerkant.

Dansen om samen te komen

Om de tafel eet de muziekgroep Son Nuevos na hun eerste set ‘een heerlijke kom pindasoep’. Ze zijn al vijf jaar bij elkaar. ‘Iedereen wordt blij van muziek. Dat bleek een krachtige verbindende factor te zijn.’ vertelt Karin Jensma, die vanaf het begin bij de band zit. 

Deze locatie past perfect bij hun voorkeur voor intieme locaties. ‘Het was niet alleen een gelegenheid om muziek te delen, maar ook om nieuwe mensen te ontmoeten. We komen ook minder vaak in dit deel van de stad.’

Ronald Horrocks, een blije danser die tevens een visuele beperking heeft, benadrukt de inclusiviteit van het evenement. ‘Het doel is niet alleen om culturele voorstellingen te bieden, maar ook om mensen samen te brengen door middel van dans en interactie.’ Dit doet hij samen met Thea Snellens. ‘Wij komen wel uit de salsa-scene, dus we zijn vandaag een beetje een vreemde eend in de bijt. legt Snellens uit. ‘Gluren bij de Buren brengt dans en gemeenschap echter wel mooi samen.’

De bedenker van Gluren bij de Buren, Dirk Jan van Oord kijkt een dag later terug op een succesvolle editie. ‘In heel Nederland 1420 locaties, 1420 acts. In Amsterdam waren er 90.’ Ook kwamen er mooie reacties binnen van deelnemers. ‘Velen hopen ook volgend jaar bij anderen te kunnen gluren. En mensen te ontmoeten, natuurlijk. Dat is het belangrijkst’

Son Nuevos speelt hun tweede set. Ronald in grijze sweater danst met Thea.