Schiphol schrapt reizigerslimiet aankomende zomer

Schiphol heft het maximum aantal bezoekers voor deze zomer op. Dat kondigde de luchthaven zojuist aan in een persconferentie. Het is de eerste keer sinds de zomer van 2021 dat er geen passagiersbeperking geldt.

Vanaf 26 maart wordt het bezoekersplafond voor Schiphol opgeheven. Volgens ANP geeft Schiphol aan dat er voldoende beveiligers zijn geworven om situaties zoals vorige zomer te voorkomen. Wel zal Schiphol moeten samenwerken met luchtvaartmaatschappijen om ervoor te zorgen dat de drukste dagen soepel verlopen.

Overvolle vertrekhallen, een stroom aan geannuleerde vluchten en klagende reizigers– de afgelopen twee jaar heeft Schiphol niet probleemloos doorstaan. Om de druk te verlichten, heeft de luchthaven vanaf juli 2021 een maximum gesteld aan het aantal passagiers dat per dag kan vertrekken. Ook afgelopen zomer is dit beleid gevolgd: in juli gold er een maximumcapaciteit van 76.500 bezoekers per dag. In de drukste dagen van augustus was dit aantal 72.500. Daardoor werden er in de zomermaanden ruim dertienduizend bezoekers per dag geweerd. 

Ook het tekort aan beveiligers was een oorzaak voor de passagierslimiet. De zomerbonus, die was bedoeld om het werk als beveiliger op Schiphol aantrekkelijker te maken, eindigde in het najaar van 2021. Daardoor hielden de problemen ook aan in de periode van oktober tot en met maart.

Volledige capaciteit

Dick Benschop stapte vlak na de zomer op als directeur van de luchthaven. Hij werd opgevolgd door Ruud Sondag, voormalig topman van Eneco. Onder zijn beleid werd weer volop ingezet op het werven van nieuw beveiligingspersoneel: eind 2022 gaf de nieuwe CEO al aan dat er sinds zijn aantreden 170 nieuwe bewakers zijn bijgekomen. Op basis van zijn nieuwe beleid gaf hij begin december een positieve voorspelling voor de komende zomermaanden.

De FNV is sceptisch over het plan om aankomend jaar op volledige capaciteit te vliegen. Joost van Doesburg, campagneleider van de FNV Schiphol, laat begin januari in een brief aan luchtvaartmaatschappijen weten: ‘Bij de beveiligers op Schiphol zien we dat er nu echt wat verbetert dankzij betere arbeidsvoorwaarden, een uitgebreide wervingscampagne en betere werkroosters. Maar bij afhandelaars is de werkdruk nog altijd veel te hoog, omdat er te weinig mensen zijn.’ Volgens Van Doesburg is het personeelstekort enorm, ontvluchten de werknemers de hoge werkdruk en zijn de lonen ‘net boven het minimumloon’.  

Als er niets verandert aan de situatie bij afhandelaars, ziet het FNV een ‘zware zomer met veel storingen’ aankomen. ‘Als er niet snel iets gebeurt, dan gaan we deze zomer weer hetzelfde beeld krijgen als de vorige,’ schrijft Van Doesburg in de brief.