De energietransitie versnellen met €5000,-

Amsterdammers kunnen tot wel €5000,- ontvangen om bij te dragen aan een versnelde overstap naar schone energie. Vandaag is de laatste dag waarop je je kunt aanmelden voor het Energie Koplopersfonds van 02025. Dit laagdrempelige fonds is voor iedereen met een goed idee om in eigen buurt op een slimme manier energie op te slaan, op te wekken, te besparen of gebruiken.

Capabele burgers

‘Er is een hele groep enthousiaste en capabele burgers die eigenlijk veel sneller wil gaan dan het beleid van de gemeente’, zegt Stan Majoor, lector coördinatie grootstedelijke vraagstukken aan de Hogeschool van Amsterdam. Voor 2040 wil de gemeente volledig aardgasvrij zijn. Omdat burgers precies weten wat er speelt in hun eigen wijk, hebben ze hierdoor vaak betere ideeën over wat er nodig is om de buurt op schone energie te krijgen. Hierdoor kunnen buurtinitiatieven vaak sneller en efficiënter te werk gaan dan de gemeente zelf.

Zeven, acht keer zoveel

Al 20 jaar werkt de organisatie 02025 aan dezelfde doelstelling: de energietransitie in Amsterdam versnellen. ‘Daar heb je mensen en kennis voor nodig, maar ook geld’, zegt Pauline Westendorp, mede-initiatiefnemer van 02025. Er zijn al bijna duizend koplopers waarvan de organisatie op de hoogte is dat die hun gebouw of gebied op schone energie hebben gekregen. ‘Maar we moeten er eigenlijk zeven, acht keer zoveel hebben om als stad voorop te kunnen lopen’, zegt Westendorp.