Amsterdam op je bord #3: Bakkerij Farine

Pas geverfde blauwe deuren en grote ramen waar Boulangerie & Cafe op prijkt; de Franse bakkerij Farine opende kort geleden in Bos en Lommer voor het eerst zijn deuren. Het succes blijkt uit de compleet lege vitrines op de vroege woensdagmiddag. Er is alleen nog koffie te krijgen omdat alles al is uitverkocht. ‘Sinds de opening drie maanden geleden hebben we aan de drukte echt gemerkt dat mensen zoiets nog mistte in deze buurt,’ stelt Mitchel Charles (33), een van de drie oprichters.

Duurzame desem- of buurtbakkerij?

Zuurdesembrood, verse croissants en koffie met een scala aan melkopties: in eerste instantie lijkt Farine op de zoveelste ‘duurzame desembakkerij’ in Amsterdam. Toch is het volgens Charles juist niet Farine’s ambitie om ‘die nieuwe hippe bakkerswinkel’ te worden. Terwijl er een jonge familie met een buggy binnenkomt en aan het tafeltje naast een oud echtpaar plaatsneemt, glimlacht hij. ‘We willen de buurtbakkerij van Bos en Lommer zijn. Dat mensen langslopen en denken ‘oh die bakkerij heeft er altijd al gezeten!’

Toch is Farine niet de enige in zijn soort. Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat er de afgelopen jaren veel nieuwe bakkerijen bijkwamen. ‘Wij zien steeds meer een trend naar specialiteit,’ zegt Marie-Hélène Zengerink, directeur van de Nederlandse Brood- En Banketbakkers vereniging. ‘Er komen meer bakkers bij die een paar dagen per week desem brood of een specifiek soort koek aanbieden. Vooral in Amsterdam zie je deze nieuwe vorm.’ Zo verschijnen er steeds meer kleine specialistische bakkerijen ten tonele en verdwijnt de traditionele bakkerij langzaam naar de achtergrond.

Bewust buiten de deur

Zengerink heeft ook een idee over de reden voor deze trend: ‘We hebben nadat de grote fabrieken opkwamen in de jaren zestig jarenlang alles uit potten en de diepvries gegeten.’ Het succes van Farine en de andere specialistische bakkerijen in Amsterdam is dus met name te danken aan jongere generaties die dat niet meer willen. ‘Mensen boven de veertig geven gemiddeld 800 euro per jaar uit aan eten buiten de deur. Bij generaties onder de dertig is dat ongeveer 2800 euro,’ aldus Zegerink. De nieuwe generatie is bewuster bezig met voeding en heeft daar dan ook een hoger prijskaartje voor over. Farine, waar de pains au chocolat zéker niet uit de diepvries komen, geeft daarbij dus antwoord op een vraag.

Momenteel is Farine van donderdag tot en met zondag open, maar de ambitie is om steeds langer open te gaan. ‘Een woensdag als vandaag is eigenlijk een toets, en afgaand op de drukte is het in de toekomst zeker mogelijk,’ zegt Charles. De animo voor een specialistische bakkerij is dus ook in Bos en Lommer, waar zoiets nog niet bestond, sterk aanwezig. Toch zal de uitbreiding ondanks het succes nog wel even op zich laten wachten. ‘We willen eerst leren lopen voordat we gaan rennen.’