Raad kritisch over nieuwe koers warmtetransitie: ‘Niet wedden op één paard’

Nieuwe ‘pragmatische’ koers van wethouder Zita Pels omtrent de warmtetransitie wordt door raadsleden sceptisch ontvangen. Voornamelijk de grootschalige inzet op warmtepompen resulteert in vele vragen vanuit de raad. ‘Worden bewoners niet weer onderdeel van een mislukt experiment?’

Afgelopen maand kwam duurzaamheidswethouder Zita Pels terug op de eerdere plannen van de coalitie om in 2040 volledig aardgasvrij te zijn. Onder meer de oplopende kosten en gebrek aan wetgeving en financiering vanuit het Rijk blijken volgens de wethouder de boosdoeners.

De focus van de nieuwe koers komt te liggen op het grootschalig isoleren van woningen én de warmtepomp. In de brief aan de raad stelt de wethouder een voorkeur te hebben voor de ‘all-electric’ warmtepomp, in plaats van een hybride versie. Deze laatste versie kan in het geval van gebrek aan stroom terugvallen op het gebruik van aardgas. 

Subsidie lagere inkomens?

Donderdagochtend verdedigde de wethouder het nieuwe plan, waarop de raad kritische vragen stelde. ‘We moeten niet wedden op één paard’, zegt Volt-raadslid Itay Garmy, refererend naar de focus op warmtepompen. Ook Sophie Koppejan (CDA) is sceptisch over deze koers: ‘Worden ze niet weer onderdeel van een mislukt experiment? Hoe kunnen bewoners er nog van uitgaan dat ze niet met extra kosten worden opgezadeld?’ 

Koppejan doelt hier onder meer op de bewoners van de seniorenflat Klarenburg, in Nieuw-West, die de dupe werden van onverwacht hoge energierekeningen. Een compensatieregeling blijft uit voor deze groep, laat een woordvoerder van Pels weten.

Wethouder Pels stelt tijdens het debat dat de compensatieregeling in de Van der Pekbuurt in Amsterdam noord het bewijs is dat de gemeente wel oplossingsgericht is. Zo krijgen bewoners per jaar rond de 159 euro, tot en met 2032. ‘We hebben ook het lef om het anders te doen. Dat is besturen. Als je een effect ziet wat je niet wil, dan los je het op’, aldus Pels. De wethouder komt voor de zomer terug op wat voor subsidies voor de warmtepomp en isolatie er mogelijk vrijkomen om mensen met een laag inkomen te helpen.  

Druk op het net

Ook zijn raadsleden Garmy (Volt) en Kevin Kreuger (JA21) terughoudend over de inzet op de ‘all-electric’ warmtepompen, deels vanwege de al hoge druk op het elektriciteitsnet. ‘Stap af van die all-electric warmtepomp en ga naar hybride. Wanneer het elektriciteitsnet vol is, kan een bewoner gewoon over op gas’, aldus Kreuger. Garmy hoopt daarom ook dat de overweging van een grootschalig warmtenet niet aan de kant wordt geschoven. 

Pels benadrukt dat er voor 110.000 woningen in Amsterdam al afspraken zijn gemaakt met energieleverancier Liander. In deze woningen is er ruimte voor een all-electric warmtepomp. Maar in andere wijken is het volgens de wethouder dus zoeken naar mogelijke opties, zoals een aansluiting op het warmtenet of het isoleren van de woningen. ‘Klimaatverandering is nu. Dus we moeten gewoon doen wat we kunnen’, aldus Pels.