Het ontbreekt Amsterdam Kunststad in 2009 aan moderne kunst

Amsterdam is ‘Art City 2009’, volgens het Amsterdams Bureau voor Toerisme en Congressen (ABTC). Vreemd genoeg is moderne kunst dit jaar vrijwel afwezig in de stad.

AMSTERDAM, 14 jan. – Amsterdam staat dit jaar in het teken van de kunst volgens het Amsterdams Bureau voor Toerisme en Congressen (ABTC). Het bureau heeft Amsterdam uitgeroepen tot ´Art City 2009´. De woordvoerder van de Appel, Amsterdams centrum voor hedendaagse beeldende kunst, noemt de keuze voor 2009 dubieus nu er nauwelijks plek is voor de tentoonstelling van moderne kunst in Amsterdam.

Het Stedelijk Museum en de Appel zijn in Amsterdam de belangrijkste instellingen op het gebied van moderne kunst. Het publiek heeft echter in 2009 beperkte toegang tot de collecties van deze musea. Stond er in de jaren 2005 en 2006 nog op de website van het Stedelijk Museum te lezen dat het museum begin 2008 weer open zou gaan, inmiddels is de opening twee jaar verschoven naar begin 2010.

De Appel moet haar huidige locatie op de Nieuwe Spiegelstraat per 1 april verlaten nu de verhuurder een marktconforme prijs vraagt. De Appel is geïnteresseerd in een locatie op de Prins Hendrikkade. Over de huur van dit pand is het museum momenteel in gesprek met de gemeente, die eigenaar van het pand is. ‘Om het pand geschikt te maken voor een museumfunctie, moet het flink aangepast worden. Wij willen dat de gemeente daar aan bijdraagt’, verklaart de woordvoerder van de Appel. Ook zonder huisvesting blijft de Appel actief in de stad. Met de geplande performances door beeldend kunstenaars gaat het museum terug naar hoe het in 1975 begonnen is. Ook is er een reeks van lezingen over ‘nieuw in de kunsten’.

Het Amsterdams toerismebureau ABTC werkt in opdracht van gemeente Amsterdam en lokale bedrijven. Het initiatief Amsterdam Art City heeft dan ook alles te maken met het marketingplan van de gemeente. In 2003 gaf het College van B&W de opdracht voor het project citymarketing. Om binnen Europa concurrerend te blijven zal volgens de gemeente het aantal binnenlandse en buitenlandse bezoekers van Amsterdam moeten stijgen of in ieder geval gehandhaafd blijven.

Het ABTC ‘baalt’ dat de opening van het Stedelijk Museum is uitgesteld naar 2010 en de Appel dit jaar geen moderne kunst tentoonstelt. ´Bij de planning van dit jaar hebben we hier geen rekening mee kunnen houden. Enkele jaren terug gingen we ervan uit dat 2009 het jaar zou worden waarin musea na lange tijd hun deuren weer zouden openen. Wat de opengestelde musea in Amsterdam betreft is 2009 een mager jaar.´