‘Dubbelzijdig kopiëren is leuk, maar het blijft gepruts in de marge’

Groene innovatie moet de Nederlandse economie weer vlot trekken. De huidige recessie biedt ondernemend Nederland een uitgelezen kans om hierin te investeren. Dat is de uitkomst van de tweede editie van Big Improvement Day, een jaarlijks terugkerende bijeenkomst van topmensen uit het bedrijfsleven, overheid en wetenschap.

AMSTERDAM – 23 jan. ‘We kunnen een wereldwonder bouwen in de Noordzee. Een gigantisch windmolenpark. Destijds deden we de wereld versteld staan met onze Deltawerken, laten we dat opnieuw doen. We hebben de bedrijven, we hebben de kennis en we hebben het geld.’ Aandachtig luisteren de bezoekers van de tweede editie van Big Improvement Day in de Amsterdamse RAI naar Willem Vermeend, hoogleraar fiscaal recht en fiscale economie en voormalig staatssecretaris van financiën. ‘Zou het niet mooi zijn als u over vijf jaar over de Noordzee vliegt en uitkijkt over het wereldwonder dat we zelf hebben gebouwd?’

Terwijl buiten de financiële crisis voortwoedt, luistert ondernemend Nederland in het auditorium van de RAI naar de visies die verschillende topmensen uit bedrijfsleven, overheid en wetenschap hebben op de economische toekomst van Nederland. Wat zijn de groeimarkten? Waar is Nederland goed in? Wat moet anders? Wat is onze plaats in de wereld? Het zijn inmiddels open deuren en er wordt weinig nieuws gezegd. Toch zijn de aanwezige ondernemers overwegend positief over de dag die hen 995,- euro per persoon kost. Meer nog dan een nieuwe economische visie is de dag bedoeld om Nederland ‘genoeg kracht, energie en inspiratie te geven om elke crisis de baas te kunnen.’

De Britse miljardair Sir Richard Branson is positief over de Nederlandse economische situatie. ‘Nederland heeft een unieke positie in de wereld omdat hier traditioneel veel ondernemerschap zit. Jullie zijn innovatief met bedrijven als Philips, Akzo Nobel en ASML. Ook heeft Nederland een grote handelsgeschiedenis. Jullie staan er relatief goed voor. Toch zullen jullie moeten investeren om aan de top te blijven. En dit is het moment. Omdat de olieprijs laag is wordt er momenteel te weinig geïnvesteerd in groene energie. Maar als India en China zich herstellen van de recessie, en dat gaat gebeuren, stijgt de olieprijs tot ongekende hoogte. Wie nu in groene energie investeert kan dan een fortuin verdienen.’

Zoals Branson het vertelt klinkt het allemaal doodeenvoudig. Beetje investeren hier, beetje motiveren daar, en de euro’s stromen binnen. De in maat- en mantelpak gestoken zakenmensen slikken de woorden van de enige spijkerbroekdrager in de zaal, Branson, voor zoete koek. Wanneer het publiek de mogelijkheid krijgt om na het optreden van Branson per sms te reageren op de stelling ‘ik wil Richard Branson zijn’, smst dan ook ruim driekwart van de aanwezigen ‘eens!’.

Branson is niet de enige die oproept tot duurzame investeringen. Ook Anne-Marie Rakhoorst, zakenvrouw van het jaar 2000, ziet volop mogelijkheden. Het enige wat daar volgens haar voor nodig is, is ambitie. ‘Dubbelzijdig kopiëren is leuk, maar het blijft gepruts in de marge.’ In tegenstelling tot andere sprekers is Rakhoorst niet achter het katheder gaan staan. Energiek en fier loopt ze over het podium. Zonder spiekbrief, overtuigd van haar verhaal.

‘Tachtig procent van de Nederlanders woont binnen de bebouwde kom, terwijl dit de meest vervuilende omgeving is die we kennen. Waarom accepteren we dat? Kunnen we niet gebouwen bouwen zoals bomen? Gebouwen die CO2 absorberen en frisse lucht uitademen? Waarom gebruiken we de regen en de zon die op onze gebouwen vallen niet? Als we goede antwoorden op deze vragen vinden hebben we een nieuw exportproduct. Duurzaamheid. En er is vraag naar. Rotterdam trekt momenteel miljarden uit om de stad te verduurzamen. Daar liggen mogelijkheden voor ondernemers. We hebben geld en we hebben de kennis. Laten we dat inzetten om Nederland te verduurzamen en ervoor te zorgen dat er geen vijf nieuwe kolencentrales gebouwd hoeven te worden. Als we hierin succesvol zijn kunnen we deze kennis exporteren naar China, daar willen ze 185 nieuwe kolencentrales bouwen. Duurzaam ondernemen moeten we willen, voor onszelf.’

De woorden van Rakhoorst komen aan. Een paar jaar geleden was het nog ondenkbaar, maar ondernemend Nederland lijkt nu daadwerkelijk bereid om op grote schaal groen te gaan investeren. En is het niet uit idealisme, dan zijn het wel de rendementen die bevlogen ondernemers als Branson en Rakhoorst worden gepresenteerd.