Amsterdam City Index

Nieuw: een getal dat de economische kracht van de Amsterdamse binnenstad weergeeft. Op de avond van Obama’s inauguratie was de Beurs van Berlage toneel van de presentatie van de Amsterdam City Index (ACi). De score voor 2008 is 112. De ondernemers zien geen reden voor alarm.

AMSTERDAM – 23 jan. De index werd dinsdagavond gepresenteerd tijdens De Economische Les, een jaarlijkse bijeenkomst van de belangenvereniging van ondernemers in de binnenstad: Amsterdam City.

Het indexcijfer wordt bepaald aan de hand van 39 indicatoren verdeeld over zes categorieën, ook wel mandjes genoemd. Drie conjuncturele mandjes: toerisme, verdienvermogen en arbeidsmarkt. Drie structurele mandjes: vestigingsklimaat, bereikbaarheid en kwaliteit van de stad.

De zes categorieën en de 39 indicatoren, zoals bioscoopbezoek, luchtkwaliteit en werkeloosheid, worden vervolgens ‘gewogen’. Zo telt toerisme (20%) zwaarder mee dan arbeidsmarkt (10%) omdat 24 ‘experts’ uit ondermeer het bedrijfsleven dat hebben bepaald. Het onderzoek werd uitgevoerd door beleidsadviesbureau Blaauwenberg in opdracht van de Vereniging Amsterdam City (VAC). Een controlepanel van de Universiteit van Amsterdam hield in de gaten of het onderzoek aan wetenschappelijke criteria voldeed. De onderzoekers namen 2005 als beginjaar van de ACi en gaven het de score 100. Het indexcijfer over 2008 van 112 was een stijging van ruim 5,5 procent ten opzichte van 2007 waar het 106 was.

De 132 genodigden werden met een kop koffie ontvangen in het café van de Beurs van Berlage aan het Amsterdamse Rokin. De mannen gingen gekleed in maatpak. De spaarzame vrouwen in mantelpak. Handen werden over en weer geschud. Het was een warm weerzien van oude bekenden.

Na de kop koffie werd het gezelschap gedirigeerd naar een zaal op de eerste verdieping waar het startschot van de Economische Les werd gegeven door Kees Kliesman (vicevoorzitter VAC). De snel sprekende Farid Tabarki trad op als gespreksleider. Na iedere spreker vroeg hij de zaal om te applaudisseren.

Aart van Bochove van beleidsadviesbureau Blaauwenberg legde uit hoe het onderzoek was uitgevoerd. Hij sprak over zijn droom om de economische kracht van de binnenstad in één cijfer neer te zetten. Onderwijl viel een corpulente meneer op rij 4 in slaap om wakker te schrikken bij het applaus dat Farid Tabarki dirigeerde.

Vervolgens sprak Guus Bakker (voorzitter VAC) over de uitkomst van het onderzoek. 112.

Daarna was het woord aan drie ondernemers. Dennis Kooren (Directeur Rabobank Amsterdam Centrum) sprak de zaal moed in. 2009 zou een lastig jaar worden, maar er zouden ook kansen op het gebied van duurzaamheid zijn. Dat zou de nieuwe CV-installatie bewijzen die hij in zijn huis heeft laten aanleggen. Die verdient zichzelf namelijk in een jaar terug.

Rene Kouwenberg (Directeur Passengers Terminal) vertelde vervolgens herhaaldelijk dat iedereen moet gaan cruisen in 2009. Dat leidde tot hilariteit in de zaal onder degenen die bekend waren met zijn seksuele geaardheid.

Wouter Winkel (Makelaar DTZ Zadelhoff) wees erop dat er in Amsterdam centrum een ‘buzz’ te vinden is. Dat trekt grote bedrijven als Hyves aan. Zelf deed hij er niet aan, maar hij gaf de zaal mee dat ‘hyven’ enorm populair schijnt te zijn.

Toen was het tijd om het boekwerk van de Amsterdam City index uit te reiken aan Wethouder Caroline Gehrels (Kunst, Sport en Bedrijven, PvdA). Erik(11) en Michelle (9) die later paardrijjuf wil worden, hadden naast de toekomst ook het kleurrijke ACi-boekje in handen. Dat gaven ze aan de Wethouder. Die hield toen een rede over de binnenstad als motor van Amsterdam. Ze sloot af met een oproep tot borrelen en netwerken in het café, want dat vond zij persoonlijk het leukste van dit soort bijeenkomsten.