Schafttijd! Met de handelaren op Beursplein 5

Stock exchanges devaluating again
Image by Sint Smeding via Flickr

Elk bedrijf heeft zijn eigen cultuur. Wanneer kun je het wereldje beter ontdekken dan tijdens de schafttijd? Deze krant schuift elke week aan.

Amsterdam – Om een uur staat de AEX op 32923 punten. In de kantine van de Amsterdamse beurs van NYSE Euronext hangen twee grote beeldschermen aan de muur met daarop de laatste koersen.  Ook boven het buffet, waar een frituur pruttelt en uitsmijters worden gebakken, flitsen getallen voorbij. Optiehandelaar Han Zwakenberg, in spijkerbroek en rode capuchontrui, lijkt er niet veel acht op te slaan. Hij staat in de rij voor zijn lunch. Zoals de meeste handelaren neemt hij die mee naar zijn computer.

Zwakenberg werkt voor Klinkenberg Traders en houdt met drie collega’s kantoor in het beursgebouw, Beursplein 5. Hier huist NYSE Euronext, een fusie van onder andere de Amsterdamse, Parijse en Brusselse beurs met de New York Stock Exchange. Al in 1913 verhuisde de Amsterdamse beurshandel van de naastgelegen Beurs van Berlage naar dit gebouw. NYSE Euronext verhuurt de oude beursvloer, een grote hal, aan het bedrijf All Options. In de rest van het gebouw zitten nog tal van andere handelsbedrijven, zoals die van Zwakenberg.

“O, Dries Roelvink is van zijn voetstuk gevallen,” zegt Zwakenberg als hij bij zijn bureau aankomt. Hij hangt de gevallen foto van de zanger weer terug boven zijn bureau. Op de foto staat Roelvink temidden van een groep mensen vrolijk bij de gong. Sinds 2008 is een oude traditie in ere hersteld door elke dag met een ceremoniële slag op die gong om negen uur de beurs te openen. Roelvink opende de beurs afgelopen augustus, met het nummer ‘Geen crisis waar Dries is’.

Met een vol blad – boterhammen, salade, soep en melk – gaat Zwakenberg weer achter zijn computer zitten. Voor zijn neus vier schermen en drie toetsenborden. Twee schermen met optiefondsen. Een scherm met de AEX en een scherm met zijn mail. Achter hem zitten twee collega’s, ook met meerdere schermen voor de neus, en een blad met eten. Naast Zwakenberg is een lege plek. Op de vier schermen die daar aanstaan veranderen elke seconde getallen in verschillende kleuren. Zwakenberg en zijn collega’s houden vandaag ook deze schermen van hun collega in de gaten.

“Om deze tijd gebeurt er eigenlijk niet zoveel,” vertelt Zwakenberg. “’s Ochtends is het druk, omdat je dan nog de reactie hebt op de Amerikaanse Dow Jones. En rond half vier wordt het ook weer druk, dan gaat de Dow Jones weer open.” Toch lunchen ze nooit in de kantine. Mocht er iets gebeuren, dan zit je tenminste achter de computer. En op je eigen werkplek zit het toch lekkerder, vindt Zwakenberg. “Soms gaan we wel buiten dim sum eten. Maar dat loopt altijd uit op bier erbij. Dan gaan we daarna niet meer werken.”

Als het over het eten gaat, draaien ook zijn collega’s weg van hun scherm om zich in het gesprek te mengen. “Het  ligt er aan bij wie je afrekent. De een slaat iets aan als de luxe, de ander als gewoon.” De salades waren in ieder geval lekkerder toen ze nog gesponsord werden, vindt een ander.

Tijdens het gesprek staat een collega-handelaar ineens  op en loopt naar de lege plek. “Als blauw naast roze staat, is het goed. Maar als blauw naast groen komt te staan wordt het gevaarlijk,” legt hij uit, terwijl hij de getallen op het beeldscherm aanwijst. “Dan moeten we bijna handelen.” Ongemerkt heeft hij even de premie wat lager gezet, en gaat weer op zijn eigen plek zitten.

Als Zwakenberg zijn eten op heeft schuift hij het blad opzij en kijkt weer naar zijn schermen.  “Soms mis je iets, en denk je: had ik dat maar op tijd gezien. Maar ‘had ik maar’ is het duurste woord dat er is,” zegt hij terwijl hij naar de getallen kijkt. Zijn collega’s hebben zich ook weer omgedraaid. “Hadden we maar een keer de krant van morgen,” vult een collega vanachter zijn scherm aan. Om half twee staat de AEX op 32860 punten.


Reblog this post [with Zemanta]