Groen licht in Erasmuspark

Foto: Femke van der HorstFoto: Femke van der Horst

AMSTERDAM – 23 jan. Het Erasmuspark in Bos en Lommer wordt volgende maand een jaar verlicht door groenkleurige energiebesparende straatverlichting. Dat zegt Gertjan Bennink van de Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer (IVV). Het groene licht zou minder hinderlijk zijn voor dieren die ’s nachts in het park leven.

In februari worden er aan de Feike de Boerlaan in Zeeburg gedurende een jaar 21 energiebesparende lantaarnpalen geplaatst. Beide proeven worden betaald uit gelden van de Task Force Verlichting, die in december 2007 door minister Cramer (Milieu, PvdA) werd ingesteld. In 34 gemeenten buiten Amsterdam zijn er soortgelijke experimenten.

Amsterdam probeert al langer het elektriciteitsverbruik van straatverlichting terug te dringen. In juli werden tijdelijk achttien energiebesparende lantaarnpalen geplaatst langs het fietspad bij de Stopera. Er is zoals de bedoeling was 50 procent energie bespaard, zegt Wouter van Zwieteren van de Dienst IVV. De proef wordt niet voortgezet, omdat de energiezuinige LED-verlichting niet past in authentieke grachtenlantaarns. De nieuwe straatlampen verbruiken ongeveer evenveel energie als de LED-lampen. Alleen gaat de LED-verlichting geen twee, maar tien jaar mee.

De experimenten passen binnen het beleid van de gemeente om het energieverbruik terug te dringen en het gevoel van veiligheid te vergroten. Er worden bewust uiteenlopende locaties gezocht. Een woonwijk vraagt om ander licht dan een park, aldus Bennink.