Architect Oosterdokseiland failliet

AMSTERDAM – 23 jan. Erick van Egeraat Associated Architects B.V. is dinsdag failliet verklaard door de rechtbank Rotterdam. Hij ontwierp het masterplan voor het Oosterdokseiland en het complex dat naast het nieuwe conservatorium wordt gebouwd.


Het Oosterdokseiland is een nieuwbouwproject direct naast het Centraal Station en loopt tot aan de openbare bibliotheek en het conservatorium. Hier worden op 200.000 m2 een hotel, 300 appartementen, kantoren en ruimtes voor winkels en horeca gebouwd. Van Egeraat ontwierp de grote lijnen van het project en nam zelf het complex naast het conservatorium voor zijn rekening, dat bestemd is voor kantoren, winkels en 42 koopwoningen. Het complex zou in 2011 worden opgeleverd.

Projectontwikkelaar Bouwfonds MAB verwacht niet dat het project door het faillissement vertraging zal oplopen. Een woordvoerder zegt ‘net zo verrast als iedereen’ te zijn door het nieuws. De curator van het faillissement, mr. Raymond de Bok, was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Van Egeraat ontwierp ook het gebouw ‘The Rock’ aan de Zuidas. Deze nieuwe huisvesting van advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek zou vorig jaar worden opgeleverd, maar liep vertraging op, mede door juridische procedures.

De ontwerpen van Van Egeraat zijn in Amsterdam verder te zien aan de Mauritskade, het Gelderlandplein, op IJburg en in de Bijlmermeer. Hij won verschillende internationale prijzen en heeft kantoren in Rotterdam, Londen, Boedapest, Praag en Moskou.