Grote preventief fouilleeractie in Kalverstraat

AMSTERDAM- 23 jan. De Amsterdamse politie heeft gisterenavond preventief gefouilleerd in de Kalverstraat. In de stromende regen werden op twee locaties in de binnenstad passanten willekeurig gefouilleerd. Over de resultaten van de actie is nog niets bekend, omdat deze versnipperd in het computersysteem van de politie zijn ingevoerd.

Een woordvoerder van de politie deelde mee dat ‘het niet meer interessant is om resultaten van preventief fouilleren via een persbericht naar buiten te brengen, tenzij er grote wapenvondsten worden gedaan.’ De politie heeft niet bekend gemaakt waarom de winkelstraat toneel was van de actie.

De agenten konden de schriftelijke toestemming van de officier van justitie niet direct overleggen toen een verslaggever van deze krant werd gecontroleerd op verboden wapenbezit in de Kalverstraat . Het duurde tien minuten voor de agent het bevel toonden, omdat het moest worden opgehaald. Het winkelende publiek was niet te spreken over de actie, omdat men in de stromende regen moest stilstaan om te worden gefouilleerd.

Preventief fouilleren is in Amsterdam toegestaan op plekken die door de burgemeester zijn aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Vervolgens kan de officier van justitie een periode van maximaal twaalf uur een gebied aanwijzen waar de politie een preventief fouilleeractie mag houden. Dit gebeurt in overleg met de politie die geschikte data en locaties aanwijst waar de pakkans zo groot mogelijk is.Een woordvoerder van de politie meldt dat de politie meerdere malen van locatie wisselt gedurende een fouilleeractie.