‘Geen kermis op je bord’

Amsterdam volgt dit jaar Zwolle op als Hoofdstad van de Smaak. De organisatie is enthousiast, restaurants wat minder en Johannes van Dam het minst.

AMSTERDAM – 23 jan. Amsterdam is sinds gistermiddag officieel Hoofdstad van de Smaak. Tijdens de biologische vakbeurs Biovak in de IJsselhallen in Zwolle nam wethouder Marijke Vos het predicaat in ontvangst van haar Zwolse ambtgenoot Martin Knol.  

`Amsterdam Hoofdstad van Smaak? Ik moet je opbiechten dat ik er nog nooit van gehoord heb’, bekent Roger Rássin, chef cuisine van één sterrenrestaurant La Rive in Amsterdam. De titel Hoofdstad van de Smaak wordt sinds 2007 uitgereikt door Week van de Smaak, een comité van topkok Pierre Wind, Slowfood, Biologica en Streekproducten Nederland. Het hoogtepunt van het jaar is de Week van de Smaak die dit jaar begint op 20 september. Dinsdagavond opent Marijke Vos in het Food Center Amsterdam het jaar in Amsterdam.

Amsterdam was de enige stad die zich dit jaar kandidaat had gesteld. Volgens organisator René de Bruin doet dat niets af aan de geloofwaardigheid. `Het is als met de Olympische Spelen. Het gaat niet om de verkiezing, maar om hoe succesvol het evenement is.’ De graadmeter hiervoor is de mate waarin duurzame producten en een gezonde levensstijl onder de aandacht worden gebracht. Wouter van Poppel, manager van hotel Okura, dat de andere twee Amsterdamse sterrenrestaurants (Ciel Blue en Yamazato) herbergt, is evenmin op de hoogte. `De hoofdstad van de smaak? Ik heb werkelijk geen idee wie erachter zit.’

`Tja, dat is jammer’, zegt Marijke van Schendelen, organisator van 1001 Smaken, het thema waarmee Amsterdam een jaar lang invulling gaat geven aan het nieuw verworven predicaat. `Wij willen ons niet focussen op de toprestaurants. Die lopen wel prima. We gaan ons richten op alle geuren en smaken van de stad, te beginnen met de presentatie van een speciale VOC-bonbon. Daar hebben we ook hele goede ambassadeurs voor, zoals topkok Ron Blaauw, oud-burgemeester Ed van Thijn en culinair journalist Johannes van Dam.’

`Oh, ben ik ambassadeur? Van de Week van de Smaak? Vreemd. Dat ken ik helemaal niet. Ik zal wel weer ergens “ja” op hebben gezegd’, aldus Van Dam. `Amsterdam, de opvolger van Zwolle? Dat lijkt me dan terecht. Ik heb niets met dat drie sterrenrestaurant, de Librije. Opgeklopte flauwekul als u het mij vraagt. Wat moet ik met foie gras op een lolly? In Amsterdam heb je niet zo’n kermis op je bord. Je hebt hier fantastische markten en een wereld aan kleine winkeltjes.’ Martin Knol, wethouder van Sociale Zaken in Zwolle, vindt het jammer dat Amsterdam nog niet echt warm loopt. `In het begin vroegen we ons af “wat moeten we hiermee”, maar we hebben er wel degelijk wat aan gehad. Als stad hadden we altijd een gemiddeld imago. Nu hebben we echt iets specifieks waarmee we ons heel goed naar buiten kunnen profileren. We blijven ons ook hierna “Stad van de Smaak” noemen.”