‘Mijnheer Limmen, Mokum zal nimmer glimmen‘

AMSTERDAM – 23 jan. Als het aan graffitikunstenaar Donovan Spaanstra ligt, zal de CDA-fractievoorzitter van de gemeente Amsterdam, Mokum nimmer laten glimmen. Tijdens het Politiek Café in koffiehuis KHL in Amsterdam spoot hij gisteravond een portret van Maurice Limmen waar hij de fractievoorzitter afbeeldt als een heilig boontje met schoonmaakwoede. Spaanstra, alias Faith71, bekritiseert hiermee het graffitibeleid van Limmen.

In december stemde de gemeenteraad van Amsterdam unaniem in met een motie van Maurice Limmen om voortaan alle vormen van graffiti binnen één week door de stadsdelen te laten verwijderen. Het CDA diende de motie in naar aanleiding van een onderzoek van Siegwart Lindenberg, hoogleraar sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn onderzoek toont een verband aan tussen verloedering van het straatbeeld en criminaliteit.

Als mensen zien dat anderen de regels overtreden, zijn zij zelf eerder geneigd ook de regels te overtreden, aldus Lindenberg. Hij toetste dit door verschillende situaties te manipuleren. Bij één van die situaties hing zijn onderzoeksteam foldertjes met een rubberbandje aan geparkeerde fietsen en observeerden zij wat mensen vervolgens deden. Één op de drie mensen liet de folder op straat vallen.  De volgende dag spoten zijn studenten graffiti in de omgeving van de fietsen. Nu gooide 69 procent het foldertje op straat.

‘Het  is daarom belangrijk om alle sporen van regelovertredingen zoals afval en graffiti, te verwijderen,’ vindt Lindenberg. Maar volgens Spaanstra scheert Lindenberg alle graffiti over één kam. Hij vindt het raar dat de graffiti uit het onderzoek door studenten is gespoten. Daardoor laat Lindenberg volgens hem al zien dat hij graffiti per definitie niet als kunst ziet. Ook GroenLinks gemeenteraadslid Maarten van der Meer vindt dat je niet alleen naar de negatieve effecten van graffiti moet kijken. ‘Er moet enige ruimte zijn voor uitingen die niet precies binnen de kaders passen.’