Beveiligingsbedrijf plaatst beelden mogelijke dief Congolees beeld

beeld_congo2AMSTERDAM, 11 feb. Het beveiligingsbedrijf Zaive Security heeft herkenbare videobeelden op haar website geplaatst van een man, die een Congolees beeld gestolen zou hebben. Het Congolese beeld is maandagavond verdwenen tijdens het debat de Kracht van Congo in De Balie in Amsterdam. Volgens het College Bescherming Persoongegevens (CBP) is publiekelijk op internet afbeelden van de vermeende dader wettelijk niet toegestaan.

Voor de gelegenheid had het beveiligingsbedrijf maandag videocamera’s opgehangen. De organisatie van de Kracht van Congo, die het beveiligingsbedrijf heeft ingezet, is volgens het CBP verantwoordelijk voor de illegale publicatie van de beelden. Naast de vermeende dader zijn ook andere bezoekers herkenbaar in beeld op de video-opname. Xander van der Sar, betrokken bij de organisatie van de themadag, bevestigt dat Zaive Security onderzoek doet naar de verdwijning.

Het beveiligingsbedrijf heeft de identiteit van de dader nog niet vastgesteld en vraagt ooggetuigen zich te melden op het forum op haar website. Op deze website heeft Zaive Security tevens een foto gepubliceerd waarop de vermeende dader vermomd als bewaker naast het beeld staat. Het beveiligingsbedrijf heeft een bedrag van 250 euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot het vinden van het beeld. De waarde van het antieke beeld is onbekend.

De organisatoren van de themadag de Kracht van Congo stelden deelnemers in de gelegenheid op de foto te gaan met een beeld van de Congolese Boa-stam, dat speciaal voor de gelegenheid onder begeleiding vanuit Congo naar Nederland was gehaald. Volgens de organisatie verdween het 34 centimeter hoge beeld in de drukte tijdens het optreden van verschillende bandjes tussen negen en tien uur ‘s avonds. Er waren toen ongeveer 300 bezoekers aanwezig. Van der Sar gaat ervan uit dat het verantwoordelijke beveiligingsbedrijf aangifte heeft gedaan. Zaive Security is niet bereikbaar voor commentaar.

Reacties zijn gesloten