Centrum en Geuzenveld-Slotermeer zetten verwarming lager

trui-22AMSTERDAM, 13 feb. – In het kader van Warme Truiendag heeft het bestuur van de stadsdelen Centrum en Geuzenveld-Slotermeer ambtenaren vandaag gevraagd om de verwarming op hun werkkamer lager te zetten. Dit zeggen woordvoerders van de betreffende stadsdelen. De dag is bedoeld om het milieubewustzijn te vergroten.

Warme Truiendag wordt jaarlijks rond 16 februari gehouden, de dag waarop in 2005 het klimaatverdrag Kyoto in werking trad. Initiatiefnemers van Warme Truiendag zijn Het Klimaatverbond en de kinderzender van de publieke omroep Z@pp. Het Klimaatverbond Nederland is een netwerk van 123 gemeenten, 11 provincies en een waterschap dat samenwerkt aan een lokaal klimaatbeleid. Een woordvoerder van het Klimaatverbond schat dat twee miljoen mensen meedoen aan Warme Truiendag. Daarmee wordt waarschijnlijk 66 ton CO2 bespaard.

In stadsdeel Slotervaart werd de verwarming gisteren in het hele stadsdeelkantoor teruggezet van 21 naar 19 graden, zegt een woordvoerder van stadsdeel Slotervaart. Donderdag zijn er meer mensen op het kantoor en is de besparing groter. Waarschijnlijk is 15 procent energie bespaard. Dat betekent dat maar drie van de veertien stadsdelen meedoen met Warme Truiendag. Dat blijkt uit een rondgang van deze krant. Woordvoerders van vijf stadsdelen weten niet dat het vandaag Warme Truiendag is.

De centrale stad doet ook niet mee met Warme Truiendag. In de Stopera staat de verwarming gewoon op 21 graden, zegt een werknemer van de technische dienst. Er is een centraal verwarmingssysteem. Het kost meer energie om het stadhuis weer op te warmen dan er aan energie wordt bespaard als de verwarming lager wordt gezet. Een woordvoerder van het Klimaatverbond roept Amsterdam op om dan volgend jaar andere maatregelen te treffen die energie besparen. De gemeente kan ambtenaren bijvoorbeeld aansporen om hun computer niet op standby te laten staan.

Een woordvoerder van wethouder Marijke Vos (Milieu, GroenLinks) zegt dat Warme Truiendag belangrijk is voor bewustwording. De gemeente doet niet mee, maar voert wel ‘een actief klimaatbeleid’. Zo worden gebouwen van de gemeente beter geïsoleerd. Amsterdam hoopt zo in 2025 40 procent energie te besparen.

Amsterdamse basisscholen doen ook mee met Warme Truiendag. Een woordvoerder van het Natuur en Milieu Educatiecentrum Amsterdam kan niet zeggen hoeveel scholen er meedoen. De woordvoerder die die informatie wel had, was niet bereikbaar. In Geuzenveld-Slotermeer doen de 150 leerlingen van basisschool Veerkracht mee. Vanmorgen kregen zij aerobicsles en een muts. Volgens de conciërge staat de verwarming ‘zeker vijf graden kouder dan normaal’. De meeste leerlingen hebben acht lagen kleding over elkaar aan om warm te blijven.