Veronica blijft inzetten op 'Dutch'

veronicaVeronica zet het komende seizoen in op maatschappelijk getinte programma’s met een Nederlands gezicht. Johnny de Mol bedacht Down met Johnny. De kijker ziet de levens en verlangens van verstandelijk gehandicapten vanuit hun perspectief.


AMSTERDAM, 13 feb. – De commerciële tv-zender Veronica richt zich ook in de lenteprogrammering op programma’s met Nederlandse presentatoren, die maatschappelijke onderwerpen niet schuwen. Dat zei programmadirecteur Alfons Martens gisteren in het Amsterdamse restaurant 18Twintig. Veronica vertoonde hier een voorproefje van Down met Johnny, één van de nieuwe programma’s van het komende seizoen. In dit programma volgt presentator Johnny de Mol per aflevering drie verstandelijk gehandicapten in hun dagelijkse leven.

Begin vorig jaar programmeerde Veronica de Amerikaanse programma’s en realityshows op minder prominente tijdstippen. Daar zijn enkele programma’s met Nederlandse gezichten voor in de plaats gekomen, zoals het politieke programma Kamervragen met presentator rapper Lange Frans. Die koers wil de zender voortzetten, zegt Martens. ‘Een maatschappelijk thema is daarbij mooi meegenomen. Toch blijft de nadruk van de programma’s op entertainment liggen.’

Met de meer maatschappelijk relevante koers wil Veronica zich niet direct profileren als een commerciële tegenhanger van BNN, ‘al vinden we het niet erg om te horen dat we op ze lijken’, zegt Martens. De nieuwe gezichten van Veronica staan centraal in promotiespotjes op de eigen zender. Martens: ‘In onze marketinguitingen ligt de nadruk sterk op Dutch.’

De verstandelijk gehandicapten die De Mol in zijn programma portretteert zijn tussen de 20 en 40 jaar. Een van de gevolgde verstandelijk gehandicapten is de jonge Myrthe, die uit huis gaat om te wonen en werken in een conferentieoord. De Mol loopt ook mee met de schaatsers van de Nederlandse ploeg die zich voorbereidt op de Special Olympics. Johnny de Mol heeft de programmaformule zelf bedacht. Hij wil de levens en verlangens van verstandelijk gehandicapten vanuit hun perspectief laten zien.

De eerste uitzending van Down met Johnny is op zondagavond 8 maart om 22.20 uur. Er komen acht afleveringen van elk 25 minuten. Programmadirecteur Martens wil dat het programma in elk geval 300.000 kijkers per aflevering trekt. Dat is grofweg hetzelfde aantal kijkers als dat de zender momenteel rond dit tijdstip trekt.

Vanavond zendt Veronica voor het eerst het programma PowNed uit. In dit programma doet presentator Rutger Castricum van GeenStijl-tv verslag van de pogingen van GeenStijl om een publieke omroep op te richten. Begin april start de serie Lauren verslaat, waarin presentatrice Lauren Verster fotografen volgt die werken in relatief moeilijk toegankelijke gebieden. Ze komt in Napels in contact met criminelen en is aanwezig bij het oprollen van cocaplantages in Colombia. Afgelopen maandag was de eerste uitzending van het programma Comedy Explosion van cabaretier Javier Guzman. Hij ontvangt in elke aflevering verschillende komedianten.