Inkomstenverlies studentenverenigingen door crisis

83c3591f1fca14d7e99fb88d54c1eeadsmall

AMSTERDAM, 13 feb. – Amsterdamse studentenverenigingen krijgen te maken met de gevolgen van de recessie. Dat zegt Willemijn Riedijk, bestuurslid public relations van studentenvereniging Derm (350 leden). ‘Bedrijven zijn nog steeds bereid tot materiële sponsoring, maar het wordt steeds moeilijker om geld los te krijgen.’

Riedijk zegt liever niet hoeveel de vereniging mis loopt, ‘maar het ziet ernaar uit dat we dit jaar ongeveer 25 procent minder sponsorgeld binnen halen dan vorig jaar’. Derm zal als vereniging niet in de problemen komen door het bijstellen van de begroting. Riedijk: ‘We hebben niet de financiële last van een eigen sociëteit. De vaste lasten die we hebben, kunnen we uit de contributie betalen.’ Ze denkt dat verenigingen die wel over een eigen clubhuis beschikken afhankelijker zijn van sponsorgelden.

Een woordvoerder van het Amsterdamse Student Corps (3500 leden) bevestigt dit. ‘We kunnen inderdaad niet zonder sponsoring.’ De vereniging houdt er rekening mee dat er dit jaar ‘een klein beetje minder’ geld binnenkomt dan in voorgaande jaren. Cijfers kan de vereniging nog niet geven. Een woordvoerder: ‘Het is vooral lastiger om kleine contractjes voor feestjes af te sluiten. Maar wij hebben ook een aantal grote langlopende sponsorcontracten en inkomsten uit contributie, dus failliet zullen we niet gaan.’

Ook SSRA (600 leden) ziet de inkomsten uit sponsoring teruglopen. Een woordvoerder: ‘We merken dat het in bepaalde sectoren moeilijker wordt. De bankensector wil bijvoorbeeld veel minder bijdragen dan voorheen. Daar staat tegenover dat uitzendbureaus en drankleveranciers hun sponsoring vooralsnog onverminderd voort zetten.’ Alleen bij L.A.N.X. (800 leden) gaan ze er vanuit dat er dit jaar evenveel geld wordt opgehaald als voorgaande jaren. Penningmeester Caroline Wilschut: ‘We halen niet minder binnen, we moeten er alleen meer moeite voor doen.’