GroenLinks en SP in de bres voor gedoogbeleid

sp1AMSTERDAM, 13 feb. – GroenLinks en SP willen een halt toeroepen aan de steeds hardere drugsaanpak in Amsterdam. De partijen willen een denktank oprichten om het Amsterdamse gedoogbeleid van softdrugs te verdedigen. Dat zei SP-gemeenteraadslid Hans Bakker gisteren tijdens het politieke café van GroenLinks en de SP. Volgens de twee partijen moet er een goed georganiseerde lobby komen tegen het steeds strenger optreden van de gemeente tegen softdrugs.

Beide partijen zijn tegen het steeds strengere Amsterdamse drugsbeleid, zoals het verbieden van paddo’s en de plannen om coffeeshops rond scholen te sluiten. Het politieke café werd georganiseerd om te brainstormen over een tegengeluid. ‘We zijn op zoek naar de kleine dingen die tegengas kunnen bieden’, zegt Marieke van Doorninck, gemeenteraadslid van GroenLinks. Van Doorninck staat achter de pogingen van het groen-rode college om coffeeshops meer te verspreiden over de stad, maar is tegen het verbieden van coffeeshops.

Bakker zegt het idee van een denktank serieus te nemen. Volgens hem trekken GroenLinks en de SP zich steeds meer ‘als Calimero terug in de schulp’ terwijl de druk op het gedogen van softdrugs verder wordt opgevoerd. In de gemeenteraad zijn er 23 stemmen nodig om tegen het drugsbeleid in te gaan. Dat halen de SP en GroenLinks met 13 zetels niet. ‘We moeten niet alleen reageren, maar een aanvallende houding aannemen.’ Een denktank zou hier volgens het raadslid bij kunnen helpen.

Volgens Job Joris Arnold van het Cannabis Colllege, een adviesorgaan voor softdrugs in Amsterdam, moet de denktank een ploeg van bestuurlijke elite of politici zijn die een goed georganiseerd  tegengeluid kunnen geven. ‘Mensen die de nota’s kunnen doorspitten en het politieke deel van deze discussie zichtbaar aan de burger kunnen maken.’

Drugsdeskundige August de Loor van de Stichting Adviesburo Drugs meldde zich als eerste lid van de denktank. Hoe de samenstelling van de denktank er verder uit gaat zien, is nog onduidelijk.