Nog geen groen licht voor Cohen’s dance eventbeleid

De keuze van burgemeester Cohen om met een zerotolerancebeleid harddrugsgebruikers en handelaars op grote feesten aan te pakken, heeft veel kritiek geoogst gistermiddag in de commissievergadering van Algemene Zaken. Alleen het CDA kan zich vinden in de Dance Events Notitie.


PvdA, SP, GroenLinks, D66 en VVD vallen over het plan van de burgemeester om de handhaving van het beleid volledig neer te leggen bij de organisatoren van de grote feesten. Daarnaast voelen GroenLinks en de SP weinig voor het fouilleren van de feestgangers en het inzetten van drugshonden. Volgens Sargentini van Groenlinks mag deze manier van controleren ‘zo snel mogelijk tot het verleden behoren’ omdat het ‘de sfeer op een feest niet ten goede komt’.

CDA-raadslid Netjes was de enige die zonder commentaar de notitie van de burgemeester steunde. Volgens haar is het een goed voorstel omdat ‘de handel en het bezit van harddrugs verboden zijn en daar ook naar gehandeld moet worden’. D66-raadslid Manuel bekritiseerde Cohen juist omdat hij alleen maar naar de wet zou kijken. ‘Naar het idee van D66 schiet u door. U vergeet dat Amsterdam een creatieve kennisstad is, waar men op een jeugdige, moderne manier moet kunnen ontspannen, met of zonder drugs. Daarnaast is de uitvoering van het beleid uw verantwoordelijkheid, niet die van de organisatoren.’

De afgelopen drie jaar heeft de politie al vaker en strenger op drugs gecontroleerd op grote dansfeesten. Met de notitie wil Cohen deze strengere controle bevestigen. De belangrijkste verandering is dat de politie voortaan alleen nog gaat peilen of er harddrugs gebruikt of verhandeld worden. De organisator moet gaan zorgen dat de feesten drugsvrij zijn. Als dat meerdere malen niet lukt, kan de organisator de vergunning verliezen.

Floor van Bakkum van verslavingszorginstelling Jellinek vindt de notitie onnodig. ‘Volgens ons is er niets mis met het beleid van de afgelopen jaren. Uit cijfers blijkt zelfs dat het drugsgebruik op grote feesten afneemt. Zerotolerance lijkt ons overdreven.’ Cohen gaf aan de betrokken partijen, waaronder evenementenorganisator ID&Q, Jellinek en de Belangenvereniging Drugs (BVD), meer te willen betrekken in de verdere ontwikkeling van de notitie.

De raadscommissie zal tijdens de volgende vergadering op 29 januari een aangepaste versie van de notitie bespreken.