Buitenveldert-Zuid wil nu graag betalen voor parkeerplaats

Stadsdeelbestuurder Marco Kreuger (Verkeer en Vervoer, VVD) wil voor de zomer betaald parkeren invoeren in heel Buitenveldert. Dat zei hij gisteren tijdens een ingelaste inspraakavond. Sinds begin dit jaar is het zuidelijke deel van Buitenveldert de enige plek in de wijk waar nog gratis geparkeerd kon worden. Buurtbewoners klagen over overlast.

Parkeerbord Foto: Wikimedia Commons
Parkeerbord Foto: Wikimedia Commons

AMSTERDAM, 20 januari – Het is zo vol in de raadszaal van het stadsdeelkantoor in Amsterdam Zuid, dat er zelfs mensen moeten staan. Buurtbewoners, veelal oudere mensen, zijn boos. Buitenveldert-Zuid is een “absolute chaos” geworden. Het stadsdeelbestuur had parkeren in de hele buurt moeten invoeren. Een bewoner: “In het bedrijfsleven zou je ontslagen worden als je zo’n fout had gemaakt.”

Stadsdeel Zuid besloot vorig jaar tot het invoeren van betaald parkeren in Buitenveldert, omdat de buurt het aantal auto’s dat geparkeerd stond niet aankon – veel automobilisten weken uit naar een van de weinige plekjes in Amsterdam waar nog gratis geparkeerd kon worden. Maar met petities maakte een aantal bewoners in Buitenveldert-Zuid duidelijk dat betaald parkeren in hun gedeelte van de wijk niet gewenst was.

Het stadsdeel gaf gehoor. Coalitiepartijen VVD, PvdA en D66 wijzigden hun plannen. Onder de De Cuserstraat en de Boshuizenstraat bleef het parkeren gratis. De overlast die daarna volgde bleek groot. Auto’s die normaal in heel Buitenveldert stonden, werden nu alleen in het zuidelijke deel geparkeerd. In Buitenveldert-Noord kost een parkeerplek nu €1,40 per uur. Vergunninghouders betalen €8,00 per maand.

Het loopt zo uit de hand, dat sinds kort zelfs een vandaal actief zou zijn in Buitenveldert-Zuid, vertelt een dame. “Banden van auto’s worden lek geprikt, ruiten worden ingeslagen.” Een moeder van drie kinderen is bezorgd: “Ik durf mijn kinderen niet meer alleen op straat te laten. Als mensen eindelijk een parkeerplek hebben gevonden rijden ze veel te hard. Ontzettend gevaarlijk.”

Een andere buurtbewoner vult aan: “’s Avonds is er soms nog wel plek, maar overdag is het een chaos. Auto’s staan dubbel geparkeerd. Ik ken mensen die ’s ochtends met de auto naar Buitenveldert gaan en daar een vouwfiets uit de kofferbak trekken om naar hun werk te gaan.” Bijna alle insprekers hebben maar één oplossing voor de problemen: ook in Buitenveldert-Zuid moet betaald parkeren worden ingevoerd.

Vanwege de overlast in Buitenveldert-Zuid besloot het stadsdeel halsoverkop borden te plaatsen waarop staat dat parkeren alleen is toegestaan voor bewoners. Die borden zijn echter niet rechtsgeldig en dus kunnen er ook geen boetes worden uitgedeeld. “Ongelofelijk dat er parkeerborden worden geplaatst die niet juridisch gesteund worden.” Een mannelijke inspreker maakt zich boos. “Als u zichzelf een cijfer moest geven”, zegt hij tegen het stadsdeelbestuur, “wat zou u zichzelf dan geven?”

Commissielid Eddy Linthorst (PvdA) is helemaal niet ontevreden over het optreden van de coalitie van PvdA, VVD en D66. “Eerst wilden we betaald parkeren in de hele buurt invoeren, maar bewoners protesteerden. We hebben daar naar geluisterd.” Had de coalitie toch een betalingssysteem ingevoerd, dan was er jarenlang “gezeur” geweest, aldus Linthorst. “Buurtbewoners hadden dan gezegd: ‘Zie je wel, het is nog steeds rustig in de buurt’. Nu hebben we jarenlang welles-nietes voorkomen.”

Jan Kok van GroenLinks staat “versteld” van de uitleg van Linthorst. “U zegt tegen de buurt: ‘Loop zelf maar tegen de muur.’” Vanaf de tribune wordt geapplaudisseerd. Henk Boes van het CDA sluit zich bij Kok aan. “Ik vind het een gênante vertoning. Het verlaagt het draagvlak voor de politiek en het is misleidend.” Er wordt instemmend geknikt. “Zeker, misleidend,” reageert een man uit het publiek.

Stadsdeelbestuurder Kreuger (Verkeer en Vervoer, VVD) zegt dat hij “zoveel verkeersoverlast niet had verwacht”. Wel wijst hij erop dat de coalitiepartijen hadden afgeraden om alleen in Buitenveldert-Zuid het gratis parkeren in stand te houden. Kreuger belooft betaald parkeren in heel Buitenveldert “voor de zomer” in te voeren. Het duurt nog even, want er moeten meters geplaatst worden en bovendien moeten de gemeenteraad nog akkoord gaan. Volgende week woensdag wordt over het betaald parkeren gestemd in de stadsdeelraad van Amsterdam Zuid.

Mevrouw Kock, die vanavond heeft ingesproken, vraagt zich tijdens de bijeenkomst af waarom ze ook alweer in Buitenveldert is gaan wonen. “Vroeger waren er parkeerplekken voor de deur en veel groen om de hond uit te laten.” Die parkeerplekken zijn nu schaars. En zelfs het wandelen met de hond wordt aan banden gelegd. Vanwege poepoverlast mogen honden niet meer loslopen op de dichtstbijzijnde groenstrook.