Amsterdam Rauw: Verboden te barebacken

churchAmsterdam Rauw: een serie over wakker Amsterdam. Op zoek naar eigenzinnigheid waar de betutteling geen grip op krijgt. Vandaag is Rauw in de Church, een homoclub waar kleren vanavond verboden zijn.

AMSTERDAM – 17 febr. Achter de donkere ramen van club Church aan de Kerkstraat wacht het Grote Onbekende. Ik stal mijn fiets, steek de straat over en duw de deur open. Een portier, gestoken in een tuinpak, begroet me amicaal. Samen met eigenaar Wim Peeks (49) en wat vrijwilligers is hij hier de enige met kleren aan. Vanavond is het thema “Swing your Thing.”

‘Je weet dat je alles uit moet doen?’, zegt Peeks resoluut. Het idee dat ik hier in spijkerbroek de avond ga doorbrengen verdampt. De portier overhandigt me een witte kleerhanger. Het blijkt niet eenvoudig om onder toeziend oog van mijn naakte, mannelijke medemens mijn volledige garderobe aan één hangertje op te hangen. Op de toonbank valt in grote letters te lezen “barebacking verboden”. Oftewel: seksen zonder condoom is hier niet toegestaan.

Aan de bar vertelt Peeks dat hij in een vorig leven werkte met drugsverslaafden en geestelijke gehandicapten in Assen. Sinds augustus 2008 is hij de trotse eigenaar van club Church. De enige club in Amsterdam waar homo’s naakt rondlopen, seks kunnen hebben en in de rookruimte een jointje mogen roken. Vrijwel elke dag van de week worden hier feesten georganiseerd, variërend van “naked bar“, tot de tweewekelijkse fistfuckavonden.

Eén van de weinige vergelijkbare locaties, het Vagevuur in Eindhoven, werd vorig jaar na een reportage in EO’s Netwerk gesloten. Peeks zegt evenwel geen moeite te hebben met media-aandacht. ‘Het is wat het is. Wij hebben hier niets te verbergen.’ Hij voegt de daad bij het woord en geeft me een rondleiding. Voorin de zaak wordt een biertje gedronken en ontmoeten de mannen elkaar. Sommige zien er met een cockring (een ring die om de stijve penis wordt geschoven, zodat het bloed niet terugstroomt) en een Prince Albert (penispiercing) extravagant uit, maar het merendeel had ik ook in de sauna tegen het lijf kunnen lopen.

Achterin, op de dansvloer worden twee mannen oraal bevredigd. Vijf andere mannen kijken toe. Als ik de trap oploop, knikt een Japanse toerist me stoïcijns toe. Op de eerste etage worden twee oudere mannen geneukt terwijl ze in één van de drie zogenaamde “slings” hangen, een soort schommel, maar dan van kettingen en zwart leer. Zonder condoom worden er hier geen zaken gedaan. ‘We hebben hier wel eens mensen die denken: “Hé een nieuwe tent, laten we gaan barebacken”, zegt Peeks. “Daar zijn we heel strikt in. Overal liggen hier gratis condooms en het is de bedoeling dat die gebruikt worden. We hebben wel eens een waarschuwing moeten geven, maar er is nog nooit iemand uitgegooid.’ Het verbaast me daarom dat er op de televisieschermen boven de bar homoporno wordt gedraaid, waarbij er zonder een condoom geneukt wordt.

Bij de garderobe tref ik Danny (36) uit Utrecht. De eerste keer dat hij in de Church kwam was hij met een man of tien, Vandaag is hij alleen. Hij bewaart zijn geld en garderobeticket in een leren polsband met rits. ‘Nee, ik ben niet op zoek naar een relatie. Toen ik achttien was, was ik op zoek. Ik kom hier om te relaxen en om te seksen’, zegt hij desgevraagd. We lopen naar de bar. Na een tweede biertje besluit ik een lastig thema aan te snijden: de opzettelijke verspreiding van HIV, zoals dat in 2007 in Groningen gebeurde. ‘Als je daar rekening mee moet houden, kun je net zo goed je kinderen van school halen omdat ze neergestoken kunnen worden. Mensen die opzettelijk HIV verspreiden zijn moordenaars en moeten opgesloten worden. Dat je die vraag stelt, geeft wel aan hoe mensen denken over dit soort plekken.’

Als ik van de wc gebruik wil maken, hoef ik nu eens niet bang te zijn de verkeerde binnen te lopen. Ik probeer een praatje te maken met mijn buurman, maar zodra ik een pen pak, maakt hij dat hij wegkomt. In de rookruimte heb ik meer geluk. ‘Ik ben blij dat hier een rookruimte is’, grapt Erik (29), biseksueel en medewerker bij een woningcorporatie. ‘Zie je veertig naakte homo’s al buiten staan?’ Bang om collega’s tegen het lijf te lopen is hij niet. ‘Dan vallen ze zelf ook door de mand.’ Vanwege zijn lange haren en voorliefde voor death metal schaart Erik zichzelf onder de “mannelijke” homo’s. ‘Ik ben niet zo’n verwijfd type als je begrijpt wat ik bedoel.’ Als ik hem vraag naar de tweewekelijkse fistfuckavonden trekt hij een vies gezicht. ‘Dat is echt smerig. Net als barebacken. Als ze dat bij mij flikken, geeft ik ze een klap op hun harses. Ik laat me bovendien niet naaien. Dat doen wij mannen niet.’

Reacties zijn gesloten